Linda de Mol wordt niet als ZZP er gezien door de Belastingdienst

ZZP Nederland

Linda de Moll wordt niet als ondernemer gezien door de Belastingdienst, Talpa moet betalen
Linda de Mol heeft het kort geding, dat zij had aangespannen tegen de Belastingdienst, verloren. Kernvraag van het kort geding was de vraag of De Mol nu wel of niet als ondernemer moet worden gezien voor de Belastingdienst. In hoger beroep dient de zaak te worden behandeld door de belastingrechter. Of De Mol in hoger beroep gaat is volgens advocaat Niek Peters nog niet bekend.

Jarenlang dezelfde opdrachtgever
Linda de Mol werkt al jaren voor Talpa. In het seizoen 2005-2006 had De Mol een overeenkomst met de Belastingdienst gemaakt, waarin haar werkzaamheden voor Talpa zouden worden gezien als inkomsten uit onderneming. Deze regeling is aantrekkelijker voor De Mol en voor Talpa. Op deze manier hoeven er geen sociale premies en loonbelasting te worden afgedragen door Talpa.

Andere belasting ambtenaar, andere wetten
Helaas voor Linda de Mol werkt de ambtenaar die deze overeenkomst was aangegaan niet meer aan hetzelfde dossier. De nieuwe ambtenaar van de Belastingdienst Gooi- en Vechtstreek denkt er anders over, weer eens een bewijs dat de Belastingdienst niet volgens vaste regels werkt. Volgens de Belastingdienst is De Mol dit seizoen gewoon in loondienst bij Talpa en dienen de werkgever- en werknemerspremies te worden afgedragen In dat geval heeft Linda de Mol een groot probleem: Talpa wil niet betalen tot de zaak is opgelost en zal dan waarschijnlijk de premies gaan inhouden om een conflict met de Belastingdienst te vermijden..

Meer ZZP ers kunnen deze problemen krijgen
In Nederland werken veel mensen als ZZP er. Veel van deze mensen werkten tot voorheen bij het bedrijf wat nu opdrachtgever van de ZZP er of freelancer is. Lang niet iedereen heeft een VAR Verklaring van de Belastingdienst. Een VAR verklaring is voor bedrijven die ZZP ers of freelancers aannemen voor een klus een vrijwaring van aansprakelijkheid zoals in het geval van Linda de Mol. Voor alle duidelijkheid: De ZZP er of freelancer dient de opdrachtgever een VAR Verklaring te kunnen overhandigen aan de opdrachtgever.

Enkele criteria voor een var verklaring: (klik hier voor meer info)
U moet voor minimaal 3 opdrachtgevers per jaar een opdracht uitvoeren
U mag geen gezagsverhouding met uw opdrachtgevers aangaan
U moet u presenteren als een zelfstandig bedrijf
U dient minimaal 1225 uur per jaar te besteden aan uw onderneming
U dient minimaal 50% van uw werkbare uren te besteden aan uw onderneming

Deel deze pagina: