Matige opkomst bij protest WAO herkeuringen

ANP

DEN HAAG (ANP) - Ruim honderd mensen hebben woensdagmiddag bij het Tweede Kamergebouw in Den Haag gedemonstreerd tegen de herkeuringen in de WAO. Zij boden de leden van de vaste Tweede Kamercommissie voor Sociale Zaken een petitie aan, waarin ze vroegen de herkeuringen te schrappen. De demonstratie was georganiseerd door het actiecomité Stop de Herkeuringen, een initiatief van de SP.

Sinds 2004 worden werknemers die onder het oude regime arbeidsongeschikt zijn geworden, herkeurd volgens de nieuwe, veel strengere keuringseisen. Velen van hen verliezen daardoor geheel of gedeeltelijk hun uitkering, terwijl ze volgens de demonstranten niet meer aan de slag komen op de arbeidsmarkt.

De Kamercommissie voor Sociale Zaken spreekt donderdag met minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken over de herkeuringen.

PvdA-Kamerlid Ton Heerts zei woensdag dat er ,,met herkeuringen op zich niets mis is'', maar dat er wel werk moet zijn voor ex-WAO'ers die hun uitkering kwijtraken. ,,We zullen het kabinet wat dat betreft goed in de gaten houden.''

In het regeerakkoord staat dat er extra geld komt om WAO'ers te reïntegreren. Ook gaat de maximumleeftijdsgrens voor herkeuringen omlaag. WAO'ers boven de 45 jaar hoeven zich niet meer aan de herkeuringen te onderwerpen. Aanvankelijk lag de grens bij 55 jaar.

Deel deze pagina: