Miljoenennota 2015 voor ZZP'ers niet zo spannend

Miljoenennota 2015 voor ZZP’ers niet spannend

Vandaag was het zover: de miljoenennota werd gepresenteerd en waar veel ZZP’ers voor vreesden is niet gekomen: Er wordt niet gesleuteld aan de zelfstandigenaftrek, sterker nog er zijn weinig maatregelen aangekondigd die betrekking hebben op zelfstandigen zonder personeel. Een positieve maatregel is het verlengen van de periode waarin het verlaagde btw-tarief voor bouw en renovatie wordt verlengd tot 1 juli 2015. Dit is conform de huidige regeling, dus inclusief architecten en hoveniers. De overige regelingen die het kabinet introduceert gelden voor iedereen.

De passage in de Miljoenennota 2014 waarin ZZP’ers genoemd worden zegt dat men een sterke stijging verwacht van het aantal zelfstandigen. Nu is 1 op de 8 werkenden zelfstandig, men verwacht dat dit aantal blijft stijgen tot 1 op 5 werkenden in 2030. Nederland is een van de weinige landen waarin de aantallen zelfstandigen stijgen. Verderop constateert het rapport dat de groei van het aantal ZZP’ers bijdraagt aan de werkgelegenheid, innovatie en productiviteit.

ZZP’ers zijn volgens het kabinet gehecht aan hun zelfstandigheid maar tegelijkertijd maakt men zich zorgen over het niet afdragen van werknemerspremies en hebben zij minder toegang tot sociale zekerheid. Ook de belastingdruk voor zelfstandigen is lager, met name door de stimulerende zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling. Slechts een klein deel wordt door een voormalig werkgever gedwongen om als ZZP’er verder door het leven te gaan.

Het kabinet laat op dit moment een Interdepartementaal beleidsonderzoek uitvoeren om in kaart te brengen welke gevolgen de grote groei van zelfstandigen met zich meebrengt. Ondertussen zal het kabinet voortgaan met het beleid om schijnzelfstandigheid en schijnconstructies aan te pakken. 

Laten we maar snel weer aan het werk gaan...

Deel deze pagina: