Minder ZZP'ers sparen voor pensioen

NRC Q

Er blijft vaak te weinig over om pensioen op te bouwen

Er komen steeds meer spaarproducten op de markt om ZZP’ers te helpen. Toch wordt er minder geld gespaard voor het pensioen. Dat blijkt uit de ZZP-Monitor van GfK. In 2010 spaarde 61% van de zzp’ers voor een pensioenpotje. In 2012 was het percentage 67 en in 2014 daalde dit naar 54,8%.

Oorzaak
De zzp’ers zelf geven meerdere oorzaken hiervoor. Onder andere zeggen ze dat ze liever in het bedrijf investeren dan dat ze geld achterhouden voor pensioen. Daarnaast levert sparen weinig op, maar de belangrijkste reden is dat er simpelweg te weinig overblijft om te sparen, blijkt uit eerder onderzoek van ING en ZZP Barometer.

Waarschuwing
21 procent van de zzp’ers geeft aan geen plannen te hebben om in de nabije toekomst zelf iets te regelen. Heel onverstandig, vindt Johan Marrink van Stichting ZZP Nederland:

“Het lukt echt niet om in een paar jaar een vermogen op te bouwen waar je van je vijfenzestigste tot je vijfentachtigste van kan leven. Het is zeer belangrijk dat zzp’ers zich daar bewust van zijn. Als je het geld niet hebt, houdt het natuurlijk op. Maar je kunt ook andere keuzes maken. Het kopen van een nieuwe auto nog even uitstellen bijvoorbeeld.”

Initiatief
Stichting ZZP Nederland was een van de vier initiatiefnemers voor het ZZP Pensioen. Dit biedt de mogelijkheid om kosten te besparen middels een collectief, waarbij met flexibele inleg gespaard kan worden voor een pensioen.

| ZZP Pensioen |

Deel deze pagina: