MKB-Nederland: kabinet maakt belofte lastenverlichting niet waar

MKB-Nederland

De twee meest ingrijpende administratieve lastenverlichtingsoperaties van het vorige kabinet - de wetten Walvis en Paarse krokodil - hebben nog geen 30 procent van de beloofde besparing opgeleverd. In plaats van 345 miljoen euro kunnen ondernemers hooguit rekenen op een jaarlijkse winst van 106 miljoen. Niet de toegezegde 25, maar slechts 7 procent vermindering.

Dit blijkt uit een onderzoek dat MKB-Nederland samen met EIM heeft verricht. De resultaten worden dinsdag 12 juni gepresenteerd tijdens de jaarlijkse Zomerborrel van de ondernemersorganisatie in het Haagse perscentrum Nieuwspoort.

MKB-Nederland wijt de discrepantie tussen het beloofde en het werkelijke resultaat aan een verkeerde manier van meten door de overheid. Zo rekent Financiën alleen nieuw lastenverlichtend beleid mee in de besparingen, maar nieuw lastenverzwarend beleid niet. Ook rekent het ministerie zich rijk door sommige lastenreducties dubbel te tellen: een besparing door Walvis wordt bij de Paarse krokodil nog eens meegerekend.

Verder leveren bepaalde vereenvoudigingsvoorstellen in de loonadministratie helemaal geen vereenvoudiging op. De loonbelastingverklaring wordt afgeschaft maar de werkgever moet dezelfde gegevens leveren, alleen in een andere vorm. Volgens MKB-Nederland zijn de uitkomsten van het onderzoek exemplarisch voor wat er op andere ministeries gebeurt.

Het inhouden en afdragen van loonheffingen is administratief een van de meest belastende activiteiten die een ondernemer voor de overheid verricht. Voorzitter Loek Hermans van MKB-Nederland zal daarom tijdens de Zomerborrel de huidige minister van financiën, Wouter Bos, dringend verzoeken door te gaan met lastenverlichting op dit terrein. Dit moet dan door het terugbrengen van het enorme aantal loonbegrippen en tarieven, bijvoorbeeld door toe te werken naar een loonsomheffing.

Ook moet de overheid voortaan een objectief en onafhankelijk bureau laten narekenen of de beloofde lastenverlichting echt is gerealiseerd, aldus MKB-Nederland.Deel deze pagina: