Modelcontract voor de bouw bestrijdt schijnzelfstandigheid

Eerste sectorale overeenkomst biedt openingen voor meerdere sectoren

De bouw heeft als eerste sector een modelcontract voor de inhuur van zzp’ers. De overeenkomst is opgesteld door Zelfstandigen Bouw en ZZP Nederland en goedgekeurd door de Belastingdienst. Hij bevat onder andere afspraken over een marktconforme betaling.

Om schijnzelfstandigheid beter te bestrijden heeft staatssecretaris Wiebes besloten in januari 2016 de huidige VAR te vervangen door modelovereenkomsten per sector. In zo’n modelcontract leggen opdrachtgever en zzp’er de voorwaarden vast voor hun werkrelatie. Opdrachtgever en zzp’er die op basis van een goedgekeurd modelcontract met elkaar in zee gaan, weten zeker dat zij niet achteraf geconfronteerd worden met naheffingen door de Belastingdienst. Dan moeten wel de afspraken in de model overeenkomsten niet worden geschonden. “Bij de VAR had de zzp’er die zekerheid niet”, zegt voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw.

In het goedgekeurde modelcontract voor de bouw verplicht de opdrachtgever zich een marktconform tarief te betalen. Dat tarief is “ook voldoende om de kosten te kunnen dekken van voorzieningen tegen ziekte, langdurige arbeidsongeschiktheid, pensioen en scholing”. Ook staat in het contract dat de zzp’er gebruik maakt van eigen gereedschap, materieel en vervoermiddelen. “Zo voorkom je oneerlijke concurrentie en ga je de inhuur van schijnzelfstandigen tegen”, zegt voorzitter Maarten Post van stichting ZZP Nederland.     

Deel deze pagina: