Moties btw-zorg en VAR aangenomen door Tweede Kamer

Stichting ZZP Nederland

Heikele kwesties voor zzp'ers opnieuw aangekaart

De door Mei Li Vos ingediende moties over de btw-kwestie in de zorg en het te vernieuwen VAR-systeem zijn door de Tweede Kamer aangenomen. Door het aannemen van de moties wordt de druk weer opgevoerd op de beleidsbepalers om duidelijkheid te verschaffen richting zzp’ers.

Motie btw in de zorg
Vanaf dit jaar is de Belastingdienst de regels voor btw in de zorg strenger gaan hanteren. Dit houdt in dat sommige zorgverleners vanaf 1 januari 2013 wel btw moeten berekenen. Maar er heerst heel veel onzekerheid over wie nou wel en wie niet btw-plichtig is. Dit leidt tot veel onrust onder de zzp’ers in de zorg. IN de motie vraagt Mei Li Vos om duidelijkheid over de regels, en wel binnen vier weken.

VAR
De Belastingdienst wil graag de Verklaring Arbeidsrelatie-aanvraag op de schop gooien. De bedoeling is dat zowel de opdrachtgever als de zzp’er straks een VAR in gaan vullen. Dit leidt tot meer administratieve druk voor ondernemers en opdrachtgevers. De Belastingdienst krijgt veel kritiek op de nieuwe plannen, vandaar dat ze het concept toch weer wijzigen en de nieuwe VAR-module niet voor 1 januari 2015 ingevoerd gaat/kan worden. In de motie vraagt Mei Li Vos om: ‘de regering met spoed de uitkomsten van het aangekondigde onderzoek naar de arbeidsmarkteffecten, de administratieve lasten en de nalevingskosten naar de Kamer te zenden’.

Commentaar ZZP Nederland
ZZP Nederland is blij dat er politici zijn die luisteren naar de problematiek van ZZP’ers. ZZP Nederland is ook gekend in de moties die zijn ingediend en heeft geholpen om ze op te stellen. De onderwerpen die worden besproken zijn ook ZZP Nederland al langer een doorn in het oog. ZZP Nederland pleit al jaren voor afschaffing van de VAR en wil dat bij inschrijving in het handelsregister een-op-een gesprek komt. Hiermee valt goed te ontdekken of men met ondernemers te maken heeft. Een belangrijk doel van de regering met de VAR is om schijnconstructies te voorkomen. Dat doel wordt ook bereikt met een persoonlijk gesprek.

Dat er veel verwarring heerst over de spelregels in de zorg is extreem slecht. Er zijn nu zzp’ers die niet durven te beginnen in de zorg, of die geen opdrachten krijgen vanwege de onduidelijkheden. Dat is geheel ongewenst. De regering wil meer handen in de zorg en goedkopere zorg, maar met de huidige (onduidelijke) regelgeving, zijn er minder handen en wordt de zorg duurder. Het wordt tijd voor duidelijkheid.

Deel deze pagina: