Motorrijtuigen-belasting niet betaald: geen nieuw kenteken op naam

Belastingdienst
Motorrijtuigenbelasting niet betaald: het verplichtingensignaal (16 april 2007)
De Belastingdienst en de de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) gaan voorkomen dat personen die hun motorrijtuigenbelasting niet betalen nieuwe voertuigen op hun naam kunnen zetten. Hiervoor gebruiken de Belastingdienst en de RDW het zogenoemde verplichtingensignaal.

Hoe werkt het verplichtingensignaal?
Mensen die 5 keer hun motorrijtuigenbelasting niet of niet helemaal hebben betaald, krijgen bij de RDW een signalering in de kentekenregistratie. Als deze personen vervolgens op het postkantoor of bij de dealer een nieuw voertuig op hun naam willen laten zetten, dan kan dat niet. De signalering wordt pas opgeheven als alle openstaande schulden, inclusief kosten en rente, zijn betaald.

Voor welke voertuigen geldt het?
Het verplichtingensignaal geldt voor het overschrijven van:

auto’s
motoren
caravans
bromfietsen
scooters
aanhangwagens
Als personen een verplichtingensignaal in het kentekenregister hebben staan, dan kunnen zij deze voertuigen dus niet op hun naam laten zetten.

Inbeslagname voertuig
Medewerkers van de Douane en de Belastingdienst kunnen tijdens een controle een voertuig waarvoor een verplichtingensignaal is aangebracht, in beslag nemen en van de weg halen.

Waarschuwingsbrief
Personen die de motorrijtuigenbelasting niet betalen, ontvangen eerst een waarschuwingsbrief. Hierin wordt gewezen op de gevolgen van het niet-betalen.

Deel deze pagina: