Nederland: Veel Nederlanders hebben betalingsachterstand

Ministerie SZW

Tussen de 101.000 en 158.000 huishoudens hebben betalingsachterstanden. Zij lopen achter met het aflossen van leningen of hypotheek en kunnen rekeningen voor gas, water, elektriciteit of woninghuur niet betalen.

Dat blijkt uit een onderzoek dat staatssecretaris Aboutaleb (SZW) onlangfs naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De onderzoekers hebben niet kunnen vaststellen hoeveel huishoudens problematische schulden hebben of het risico lopen die te krijgen. Aboutaleb laat dit in overleg met partijen in het veld verder onderzoeken.

Kenmerken
Het rapport biedt wel inzicht in de kenmerken van deze groep. Zo hebben huishoudens met risicovolle schulden vaker meerdere kinderen en een vrouw als hoofdkostwinner. Ook zijn het vaker éénoudergezinnen.

Bijna een op de drie huishoudens met een betalingsachterstand heeft al eerder risicovolle schulden gehad. Een kwart heeft deze met professionele hulp opgelost. Verder heeft driekwart van de huishoudens een schuld van minder dan 5000 euro en heeft tweederde enige vorm van vermogen, vaak een auto. Een op de tien huishoudens heeft vermogen, bijvoorbeeld geld op een spaar- of beleggingsrekening, en 15% heeft een woning met overwaarde.

Klik hier voor het rapport: http://docs.szw.nl/pdf/129/2007/129_2007_3_10405.pdf

Deel deze pagina: