Nederlander wil graag zzp' er zijn naast vaste baan

NU.nl

Veel Nederlanders willen naast hun loondienstverband ook als zzp’ er aan de slag. Maar liefst meer dan de helft van de Nederlanders wil graag ondernemen naast een vaste baan. Dit blijkt uit onderzoek van JobTrack.nl onder ruim 28.000 respondenten.

Verschillen
Er zijn nogal wat verschillen waar te nemen tussen de wensen van de Nederlanders. Zo zijn het vooral jongeren tot 34 jaar die warmlopen voor het parttime ondernemerschap: 59 procent zegt een aantal dagen als ZZP’er te willen werken. Daarnaast blijkt het zzp-schap vooral geambieerd te worden door hoger opgeleiden.

“Jongeren en hoger opgeleiden wisselen vaker van werkgever en willen bovendien graag iets voor zichzelf opbouwen”, aldus Marco de Weerd van JobTrack.nl. “Dat past bij de huidige samenleving en de situatie op de arbeidsmarkt. Zoveel mogelijk ervaring opdoen in een korte tijd en op die manier een uniek cv opbouwen dat in crisistijd goed van pas komt.”

Klassiek
Het klassieke idee van een leven lang werken voor een baas vervaagt langzaamaan in Nederland. Tegenwoordig vinden de meeste Nederlanders dat als je te lang bij één baas werkt, dit schadelijk kan zijn voor je carrière. Hier is wel verschil merkbaar tussen jong en oud. 30% van de ouderen vindt het beter om voor meerdere bazen in je leven te werken. Ook regionaal zijn er verschillen. Zo vindt 42 procent van de Zeeuwen het helemaal niet slecht om een leven lang bij één baas te werken. In Zeeland is maar liefst 85 procent van de bedrijven een familiebedrijf, terwijl dat percentage in de rest van Nederland op 69 procent ligt.

 

Deel deze pagina: