Nederlandse werknemer loyaal aan bedrijf én zichzelf

Van alle werknemers in Europa is de Nederlander het meest loyaal aan zijn bedrijf. Uit een opiniepeiling van Monster Worldwide, de moederorganisatie van Monsterboard.nl, blijkt dat 31 procent van de Nederlandse werknemers trouw is aan zijn organisatie, terwijl dat in de rest van Europa slechts voor 19 procent geldt. Maar de Nederlander is vooral ook loyaal aan zichzelf. 35 procent stelt zijn eigen welbevinden boven het bedrijfsbelang.
 
De eigen afdeling kan in Nederland ook op loyaliteit rekenen (22 procent) al is dat een stuk lager dan het Europese gemiddelde (32 procent). De baas moet het zowel in Nederland als in de rest van Europa ontgelden. In Nederland verklaart slechts 8 procent zich loyaal aan hem. In Europa is dit 10 procent.
 
“Terwijl de Nederlandse arbeidsmarkt juist steeds krapper wordt, zie je wel dat de werknemer nog erg loyaal is aan zijn bedrijf. Dat moet voor veel organisaties een prettige gedachte zijn”, aldus Marc de Vries, Managing Director van Monsterboard.nl. “Aan de andere kant zie je toch ook dat een nog groter deel zich tegenwoordig richt op de eigen carrière en met name loyaal is aan zichzelf. Een gezonde trend, want persoonlijke ontwikkeling moet uiteindelijk altijd voorop staan in elke loopbaanplanning.”
 
Engelsman loyaal aan baas
In tegenstelling tot de rest van Europa is alleen de Engelse werknemer zeer loyaal aan zijn baas (21 procent). Een schril contrast met Duitsland waar slechts 7 procent zich loyaal aan hem verklaart. Duitsers hechten meer waarde aan zichzelf (34 procent) en hun afdeling (33 procent). Luxemburgse werknemers hebben het minst op met hun baas. Slechts 5 procent zegt loyaal aan hem te zijn.
 
In België en Hongarije staat de afdeling voorop. In beide landen geven vier van de tien aan hier loyaal aan te zijn. In België kunnen het bedrijf (6 procent) en de baas (8 procent) op weinig support rekenen. Naast de afdeling houdt men vooral rekening met zichzelf (33 procent).
 
Spanjaard denkt vooral aan anderen
Oostenrijkers spannen binnen Europa de kroon als het gaat om trouw aan zichzelf (42 procent). Een vergelijkbaar hoog aantal komt men tegen in Polen en Luxemburg (beide 39 procent). In Spanje zegt slecht 10 procent voor zichzelf te kiezen. Het bedrijf (30 procent) en de afdeling (36 procent) kunnen hier op de meeste loyaliteit rekenen.

Deel deze pagina: