Nieuwe Aanbestedingswet biedt meer kansen voor zzp’ ers

Rijksoverheid.nl

Maandag 28 maart 2011 heeft minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie de nota van wijziging op de Aanbestedingswet naar de Tweede Kamer gestuurd. De Aanbestedingswet maakt het meedingen naar opdrachten eenvoudiger en transparanter. Hierdoor krijgen met name zzp’ ers meer kans opdrachten binnen te halen.

Concurrentie
Minister Verhagen wil een toename van de concurrentie en een gelijk speelveld voor aanbestedingen. Iedere ondernemer behoort een eerlijke kans te krijgen. Ook de consument zal er baat bij hebben, doordat de concurrentie toeneemt, zal de prijs gaan dalen en de kwaliteit stijgen.
 
Kansen
Opdrachten mogen niet meer dusdanig worden geclusterd zodat zzp’ ers geen kans meer maken. Zo mag een bedrijf met 120 vestigingen bijvoorbeeld niet de schoonmaak van alle gebouwen bundelen in één aanbesteding, zodat een klein schoonmaakbedrijf bij voorbaat al geen kans meer maakt.
 
Bewijs van goed gedrag
Ook mogen er geen onredelijke contractvoorwaarden aan ondernemers worden gesteld. Hierdoor wordt voorkomen dat een kleine ondernemer alle risico’s van een bouwproject moet dragen, terwijl deze ondernemer zich onmogelijk kan verzekeren tegen deze risico’s. Daarnaast worden de aanbestedingsregels waar mogelijk versimpeld. Ook hoeven alleen ondernemers die een aanbesteding winnen, een bewijs van goed gedrag te kunnen laten zien. De geldigheid van dit bewijs wordt verlengd van 1 naar 2 jaar. Tenslotte komt er een onafhankelijke commissie waar ondernemers met klachten over aanbestedingen terecht kunnen.
 

Deel deze pagina: