Ombudsman onderzoekt traag betalende overheid

Ombudsman onderzoekt traag betalende overheid

De Nationale ombudsman stelt een onderzoek in naar ‘de traag betalende overheid’. Onderdeel van het onderzoek is een meldpunt waar gedupeerde (kleine) ondernemers zoals ZZP'ers kunnen melden waar ze in de praktijk tegenaan lopen. In de huidige economische situatie is het van belang dat het betaalgedrag verbeterd wordt.

In maart van dit jaar is een wettelijke regeling van kracht geworden die er op neerkomt dat binnen 30 dagen na ontvangst van de factuur betaald moet zijn. Wordt niet op tijd betaald, dan mag de ondernemer incassokosten en de wettelijke rente in rekening brengen. In de praktijk maken ZZP'ers nauwelijks gebruik van dit instrument, bijvoorbeeld omdat zij de relatie met de opdrachtgever niet willen schaden. Uit een recent onderzoek van het Verbond van Credit Management Bedrijven is naar voren gekomen dat de overheid nog steeds niet goed scoort qua betalingsgedrag.

Ombudsman voor ondernemers

De Nationale ombudsman staat met enige regelmaat ondernemers bij met klachten over de overheid. Met dit onderzoek benadrukt hij dat de Nationale ombudsman er ook voor ZZP'ers is. Het meldpunt staat op de website www.nationaleombudsman.nl

Deel deze pagina: