Ombudsman: ZZP'er dupe van traag betalende overheid

de Nationale Ombudsman

Cultuuromslag in betaling noodzakelijk

Al jaren wordt er beterschap beloofd door de diverse overheidsinstanties, maar nog steeds worden veel facturen aan ZZP’ers te laat betaald. Plaatsvervangend Nationale Ombudsman, Frank van Dooren, zegt dat ondernemers zelfs door de traag betalende overheid in de problemen worden gebracht.

Gemeenten betalen slecht
Er is een cultuuromslag nodig volgens Van Dooren om het betaalgedrag te veranderen. Gemeenten in Nederland zijn slechtere betalers dan ministeries. Van alle departementen heeft in 2013 92,4% de facturen binnen de dertig dagen betaald. Bij gemeenten (er deden 192 mee in het onderzoek van de Nationale Ombudsman) blijkt slechts 43% voldeed aan de norm. Kleinere gemeenten, met minder dan 25.000 inwoners, betalen eerder de facturen dan grotere gemeenten.

Geen idee
Uit het onderzoek blijkt dat ambtenaren zich weinig of niet bewust zijn van de gevolgen die trage betaling hebben op startende, of kleinere ondernemers. De ondernemers moeten af en toe ook de hand in eigen boezem steken; soms worden prestaties niet volgens afspraak of op tijd geleverd, of worden facturen ingediend die niet kloppen.

| Onderzoek Nationale Ombudsman |

Deel deze pagina: