Omzetstijging voor kleine bouwbedrijven en ZZP’ers

CBS

Volgens het CBS hebben kleine bouwbedrijven de beste vooruitzichten om de crisis te overleven. Veel ZZP’ers in de bouwsector die werken als zelfstandige hebben een omzetstijging van 3% terwijl grote bouwbedrijven fors moeten inleveren.

27% meer faillissementen in bouwsector

De bouwsector heeft het over de gehele lijn erg moeilijk. Gemiddeld daalde de omzet in het eerste kwartaal van 2012 met 9%. In 2011 was dat zelfs 16% minder. De werkgelegenheid in de bouwsector daalde met 9%  naar 363.000 mensen. Het aantal faillissementen steeg zelfs met 27%. De grote klappen vielen vooral in de burgerlijke- en utiliteitsbouw. Ook de vooruitzichten zijn daar nog niet goed want architecten zien hun omzet dalen met 9% en dat werkt door naar de toekomst voor bouwbedrijven. Ten opzichte van 2007 is het aantal opdrachten voor architecten zelfs met meer dan de helft gedaald.

Kleine bouwbedrijven en ZZP'ers presteren goed

Opvallend is het feit dat kleine bouwbedrijven wel goed presteren. Hun omzet nam toe met 3%. Veel ZZP’ers in de bouw zijn al langer overgestapt van grote bouwprojecten naar klusbedrijven in de particuliere sector. Daar is behoefte aan betaalbare vakmensen en bedrijfjes zonder hoge overheadkosten. De omzet van kleine bouwbedrijven is ten opzichte van 2006 gestegen met 50%.

 

Verhoging BTW dramatisch voor bouwsector

De tijdelijke BTW verlaging van 19 naar 6% op manuren was een goede stimuleringsmaatregel. Deze is vervallen eind 2011 en dat is duidelijk te merken geweest in de kleinere bouwsector. Stichting ZZP Nederland ziet de stijging naar 20% BTW in het algemeen en specifiek voor de bouwsector als dramatisch. Een sector als de bouw heeft juist stimuleringsmaatregelen nodig om te overleven, geen verhoging. De crisis in de bouwsector betreft niet alleen de directe werkgelegenheid van bouwvakkers maar ook van veel toeleveranciers.

Deel deze pagina: