Ondernemers ervaren minder criminaliteit

Ministerie van Justitie

Bedrijven in Nederland zijn de afgelopen twee jaar minder vaak slachtoffer geworden van criminaliteit. Het totale schadebedrag voor het bedrijfsleven is in twee jaar met 17 procent gedaald tot 570 miljoen euro. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Justitie.

In de detailhandel en de horeca kreeg ongeveer 45 procent van de bedrijven te maken met criminaliteit (inbraak, diefstal, vernieling, geweld). In de transportsector werd 37 procent van de bedrijven getroffen, in de bouw 28 procent en in de zakelijke dienstverlening 25 procent. Dat is 2 (bouw) tot 5 (transport) procentpunten minder dan in 2004.

Opvallende uitkomsten zijn de scherpe daling van het aantal diefstallen in de transportsector (41 procent), de horeca (33 procent), de zakelijke dienstverlening (29 procent) en de detailhandel (20 procent). Het aantal inbraken daalde in de detailhandel (31 procent minder), de zakelijke dienstverlening (26 procent), de horeca (25 procent) en de bouw (14 procent).

Opmerkelijk is bovendien dat in de detailhandel een sterk geconcentreerd probleem is, een beperkt aantal vestigingen wordt zeer vaak getroffen. Tweederde (67 procent) van alle diefstallen in de detailhandel wordt gepleegd in 3 procent van het totaal aantal vestigingen - vooral supermarkten, warenhuizen, drogisterijen en kledingzaken.

Slachtofferschap in %, ramingen totaal aantal delicten per sector in 2006 en procentuele verandering t.o.v. 2004

Deel deze pagina: