Ondernemers te terughoudend met aanbod financiële middelen

Currency connect

Het Goorse subsidieadviesbureau Currency Connect is niet verbaasd over de conclusies in een rapport van het ministerie van economische zaken (EZ). Een expertgroep van EZ sprake van een gebrek aan innovatie en groei in het Nederlandse bedrijfsleven. Een van de redenen zou zijn dat bedrijven niet méér durven groeien dan zij uit eigen middelen kunnen financieren. De expertgroep wil het inzetten van financiële adviesbureaus daarom stimuleren.

Rudi Grouve, subsidiedeskundige en directeur van Currency Connect, herkent de terughoudende houding van ondernemers. Zo merkt het bureau onder andere dat veel subsidiemogelijkheden onbenut blijven omdat bedrijven huiverig zijn om aanspraak te maken op overheidsgeld. Grouve: "Geld, dat juist hard nodig is voor innovatie en groei, maar bedrijven zien een samenwerking met de overheid niet zitten. Ze hebben een onbetrouwbaar beeld van de overheid als partner en hebben te weinig kennis in huis om zich op de juiste manier in een regeling te verdiepen."

Externe kennis noodzakelijk
Grouve vindt het dan ook een goede ontwikkeling dat vanuit belangenverenigingen en de overheid het inzetten van externe kennis wordt gestimuleerd. De expertgroep van EZ wil ondermeer dat het inschakelen van bedrijfadviseurs in het financieringsproces wordt bevorderd en dat een hybride financiering (een mix van eigen en vreemd vermogen) wordt aangemoedigd.

"Subsidiegeld is vergelijkbaar met eigen vermogen omdat het een bedrijf eigenlijk niets kost. Bovendien krijgt een ondernemer met een subsidie op zak een beter oor bij andere externe financiers zoals een bank. Die beoordelen een onderneming die vanuit de overheid wordt gesteund als serieus en verminderd risicovol", aldus Grouve. Grouve denkt dat de angst van bedrijven vooral schuilt in het onbekende. "Ondernemers moeten het inschakelen van een financieel adviesbureau niet zien als iets vreemds. Het is nu eenmaal onmogelijk zelf overal kennis van te hebben. Iedereen heeft zijn specialiteit. Als er een juridisch probleem is, wordt toch ook een advocaat ingeschakeld? Dan gaat het ook om heel specifieke kennis."

Volgens Grouve moeten Nederlandse ondernemers nog steeds wennen aan het aanvragen van subsidies en het inschakelen van subsidieadviseurs."Maar het is zeker de toekomst. Uiteindelijk kan iedere ondernemer die wil innoveren en groeien niet om ons soort bureaus heen. Ze zullen inzien wat subsidies hen kan opleveren en dat ze zelf niet de kwaliteit en tijd in huis hebben een subsidietraject succesvol af te ronden. Ze zullen begrijpen dat de investering die het inschakelen van een extern bureau met zich meebrengt zich dubbel en dwars terugbetaalt."


Deel deze pagina: