Ondernemers twijfelen aan haalbaarheid vermindering regeldruk

Bdo campsobers holding bv

Ruim de helft van de ondernemers (54%) ziet het voornemen van het nieuwe kabinet om de regeldruk met een kwart te verminderen niet als reële doelstelling. Dat blijkt uit onderzoek dat BDO CampsObers Accountants & Adviseurs heeft uitgevoerd onder 500 ondernemers.

BDO vroeg de ondernemers op welke gebieden de overheid de regeldruk het beste kan verminderen. Daaruit blijkt dat 31,4% van de ondervraagden vindt dat het nieuwe kabinet de fiscale regelgeving moet vereenvoudigen. Op de tweede plaats, genoemd door 25,6% van de ondernemers, komen de regels voor het aanvragen van vergunningen - onder meer in de horeca, bouw en op het gebied van milieu. Tot slot noemt 24,4% van de ondernemers personeelsgerelateerde regelgeving, zoals de loonadministratie, het ontslagrecht en de arbo-wetgeving, als aandachtspunt voor het nieuwe kabinet.

Innovatiesubsidies
Gelooft 54% van de ondernemers dat de overheid er niet in zal slagen de regeldruk met een kwart te verminderen, een stuk positiever zijn zij over de innovatiesubsidies en overheidsopdrachten die het kabinet Balkenende 4 voor het MKB in het vooruitzicht heeft gesteld. Liefst 63% verwacht hiervan direct of indirect te profiteren. Overigens zijn de ondernemers verdeeld over de innovatiekracht van het MKB; 16% beoordeelt de vernieuwingskracht als matig, 51% als gemiddeld en 32% als goed.

Economische groei
Het algemene beeld dat de ondernemers van het nieuwe regeerakkoord hebben, is overwegend positief. Van de respondenten zegt 62% vertrouwen te hebben in de nieuwe plannen van de overheid. Optimistisch zijn de ondernemers ook over de economische vooruitzichten van hun bedrijf. Bijna de helft (47%) verwacht het komende jaar een groei door te zullen maken van 5% of meer. Liefst 30% denkt zelfs een groei te kunnen realiseren van 10% of meer. Slechts 13%van de ondernemers denkt helemaal niet te groeien.

Over BDO CampsObers Accountants & Adviseurs BDO CampsObers Accountants & Adviseurs verleent in Nederland vanuit ruim 30 vestigingen en 2.000 professionals diensten op het gebied van accountancy, belastingadvies en consultancy. BDO richt zich met name op het Nederlandse middenbedrijf en is sterk in de advisering aan groeiende ondernemingen. BDO maakt deel uit van BDO International, een wereldwijd netwerk van zelfstandige en onafhankelijke organisaties die onder de merknaam BDO actief zijn op het gebied van de zakelijke dienstverlening.Deel deze pagina: