Onderzoek naar forse premieverhogingen verzekeringen voor ZZP’ers

VVD - ZZP Nederland

Premieverhoging verzekeraars wordt aan banden gelegd

Er komt een onderzoek naar de zeer sterke en abrupte premieverhogingen waar ZZP’ers mee geconfronteerd worden. Zij krijgen bij hun arbeidsongeschiktheidsverzekeringen te maken met plotselinge  premiestijgingen van soms meer dan 25% na een beroep op een zogenaamde en bloc-clausule uit het contract door de verzekeraar. Op verzoek van de VVD laat minister Dijsselbloem van Financiën nu een onderzoek uitvoeren door de Autoriteit Financiële Markten.

VVD-woordvoerder ondernemerschap, Erik Ziengs, had hier over aan de bel getrokken met fractiegenote Aukje de Vries (financieel toezicht) en Mei Li Vos van de PvdA. Ziengs: ““ZZP’ers zijn ondernemers die zelf verantwoordelijkheid nemen om voor eigen rekening aan de slag te gaan. Zij maken volop gebruik van hun vrijheid, maar moeten ook kunnen rekenen op betrouwbare partners. Natuurlijk kunnen verzekeraars te maken krijgen met onvoorziene omstandigheden en hoge kosten. Maar dat laat zich niet rijmen met extreme premieverhogingen door verzekeraars die zeer winstgevend zijn. Dat riekt naar oneigenlijk gebruik van de clausule.”

De verhogingen kwamen aan het licht na een uitzending van Tros Radar en signalen van ZZP-Nederland. Verzekeraars kunnen bij een toename van de uitkeringen een beroep doen op de zogenaamde en blocclausule, om zo de premie voor de zelfstandige ondernemer tussentijds en eenzijdig te verhogen.

ZZP Nederland reageert verheugd

We hadden de minister een brief gestuurd met ons commentaar op verzekeraars en met de oplossing om de AFM hiervoor in te schakelen. Gelukkig heeft minister Dijsselbloem hier positief op gereageerd. Tot nu toe was geen enkele controle op verzekeraars die ongestoord en ongecontroleerd hun premies verhogen. Dat zal binnenkort over zijn.

Link: | brief aan minister |

Deel deze pagina: