Oost-Europese vrouwen snelst groeiende groep zzp´ers

De Volkskrant

Uit cijfers van de Kamers van Koophandel is gebleken dat met name vrouwen uit Bulgarije en Roemenië de grootste groep startende ondernemers zijn. Zij schrijven zich met name in als kapper of schoonheidsspecialiste. Wat opvalt is het hoge percentage dat de vrouwen hebben in zijn totaliteit ten opzichte van alle startende Bulgaren en Roemenen. Van de 1.590 Bulgaarse starters is 45 procent vrouw, van de 520 Roemeense zelfs 63 procent. 95 procent van deze vrouwen schreef zich in als kapster of schoonheidsspecialiste.

ZZP Nederland
ZZP Nederland, de belangenorganisatie voor zelfstandigen zonder personeel, wijst er op dat zzp’ers ‘sowieso moeilijk te traceren zijn’. De belangstelling voor het beroep van kapper of schoonheidsspecialist is volgens voorzitter Johan Marrink overigens groot. Wel betwijfelt hij of alle vrouwen die zich hebben ingeschreven als kapper of schoonheidsspecialiste, dat beroep ook uitoefenen.

Brancheorganisaties
De Algemene Nederlandse Branche Organisatie Schoonheidsverzorging (Anbos) en de Algemene Koninklijke Nederlandse Kappersorganisatie (Anko) hebben overigens geen signalen ontvangen dat er zoveel Roemeense en Bulgaarse collega´s zijn bijgekomen. We zeggen de woordvoerders het begrijpelijk te vinden dat juist voor deze beroepen wordt gekozen. De investeringskosten zijn laag en de tijd en plaats van werken zijn zelf te bepalen.

Record aantal starters
In 2007 schreef een recordaantal van 102.000 starters zich in bij de Kamer van Koophandel. Van de starters is 88 procent zzp’er. Gemiddeld is een op de drie beginnende ondernemers een vrouw, 19 procent is afkomstig uit het buitenland. Hoewel het aantal Poolse nieuwkomers (2.240) met 33 procent daalde, vormen zij na de Turken (2.280) nog steeds de grootste groep buitenlandse starters. Vooral in de dienstensector kwamen zij erbij. Ze zijn vooral actief in de paramedische zorg, thuiszorg en kinderopvang.

Deel deze pagina: