Opmars zzp´ers ten koste van kleine bouwbedrijven

Dagblad van het Noorden

Voor de metselaar en timmerman is er werk in overvloed, maar er zijn nauwelijks bouwbedrijven die ze in vaste dienst nemen. De bouwplaats is vergeven aan grote aannemers en zelfstandigen zonder personeel (ZZP) die worden ingehuurd.

Het aantal zogenoemde zzp´ers is in de bouw in twee jaar tijd gegroeid met een derde tot bijna 70.000, blijkt uit cijfers van USP Marketing Consultancy. Daarmee is een op de vijf werknemers op de bouwplaats een zelfstandige.

Voordeel van flexibiliteit
De populariteit van ´flexibele´ arbeid is niet los te zien van de overnamegolf die in de bouwbranche woedt, stelt het Economisch instituut voor bouwnijverheid (EIB). Het aantal overnames is vorig jaar met een kwart gestegen. Bij vrijwel alle overnames zijn de grootste tien bouwbedrijven betrokken, aldus adviesbureau Mazars Berenschot. “ We zien dat steeds grotere bouwers de regie in handen nemen en het werk op de bouwplaats uitbesteden aan zelfstandigen”, zegt directeur Taco van der Hoek van het EIB.

“Enerzijds is de stijging van het aantal zzp´ers toe te schrijven aan een inhaalslag in de bouw. Lange tijd is ondernemerschap in de bouw ontmoedigd. Aan de andere kant zien wij dat bouwers grote voordelen zien in de flexibiliteit van kleine zelfstandigen."

Verdrukking
Door de overnamegolf in de sector en het groeiend aantal metselaars en timmerlieden dat voor zichzelf begint raken kleine en middelgrote bouwbedrijven in de verdrukking. Zij dreigen opgelokt te worden door grote bouwbedrijven, of simpelweg ten onder te gaan in de moordende prijsconcurrentie.

Specialisatie
Overigens staat het sein niet helemaal op rood voor de middelgrote en kleine bouwbedrijven. Gespecialiseerde aannemers, zoals dakdekkers, blijven goed boeren. Dat geldt ook voor de bouwers die zich richten op een nichemarkt, bijvoorbeeld de bouw van exclusieve woningen.

Deel deze pagina: