Overheid stimuleert en faciliteert ZZP schijnconstructies

Stichting ZZP Nederland - Johan Marrink

Overheid betaalt liever teveel via schijnconstructies bemiddelaars

De Nederlandse overheid stimuleert en faciliteert schijnconstructies bij het inzetten van ZZP’ers. Dat concludeert Stichting ZZP Nederland naar aanleiding van de vele klachten van zelfstandigen over bemiddelaars en hun contracten. Minister Asscher heeft aangekondigd om schijnconstructies bij ZZP’ers en opdrachtgevers hard aan te pakken, dat klink mooi maar de overheid dient dan wel zelf eerst het goede voorbeeld te geven zegt Stichting ZZP Nederland.

Schijnconstructies ontstaan door foute en listige contracten in de lijn opdrachtgever, bemiddelaar en opdrachtnemer. In de contracten staan afspraken die het zelfstandig ondernemerschap volledig onderuit halen. Zo is er vaak geen sprake van een rechtstreeks contract tussen de opdrachtgever en de opdrachtnemer maar vrijwel altijd zit daar een bemiddelaar tussen die een forse marge opstrijkt. Hierdoor worden beide partijen fors benadeeld: de opdrachtgever die een veel te hoge prijs betaalt en de opdrachtnemer die een veel te laag tarief kan berekenen.

Overheidsorganisaties bevorderen schijnconstructies

Volgens Stichting ZZP Nederland blijkt uit voorgelegde contracten dat onze eigen overheidsdiensten en ministeries gretig gebruik maken van schijnconstructies. Deze opdrachtgevers willen graag grote aantallen ZZP’ers inhuren, maar willen geen risico lopen en niet per ZZP’er een factuur ontvangen, dat vind men lastig. Daarom schakelt men, ondanks de hogere kosten, liever bemiddelaars in die een verzamelfactuur sturen. Zelfstandigen die bij overheidsopdrachtgevers er op aandringen rechtstreeks een contract te willen worden voor de keus gesteld: of via een bemiddelaar of geen opdracht.

Overheid moet goede voorbeeld geven

Stichting ZZP Nederland is van mening dat juist een overheid die afgeeft op schijnconstructies het goede voorbeeld moet geven. Het kan niet zijn dat de overheid aan de buitenkant de brave bestrijder van schijnconstructies wil zijn en ondertussen zelf via eigen opdrachten schijnconstructies stimuleert.

Deel deze pagina: