Overheid verlaagt BTW tarief voor schoonmaakwerk

ZZP Nederland/regering

Verlaging btw tarief biedt kansen voor ZZP'ers
Staatsecretaris Jan Kees de Jager heeft de Tweede Kamer laten weten het btw tarief voor schoonmaakwerk te verlagen van 19 naar 6%. De verlaging van het btw tarief gebeurt op aandringen van Tweede Kamerleden in het kader van de heersende crisis. Bovendien wil men de persoonlijke dienstverlening stimuleren. De maatregel gaat in 2010 in werking treden.

De maatregel zal stimulerend werken en daarmee de kansen voor ZZP’ers in de schoonmaaksector vergroten. In de onderkant van de markt zijn veel mensen beschikbaar die graag aan de slag willen als schoonmaakservice, maar het te hanteren tarief houdt nog steeds veel particulieren er van om reguliere schoonmaakbedrijven in te huren. Bovendien wordt in de schoonmaakbranche erg veel zwart gewerkt.

ZZP Nederland pleit al langer voor uitbreiding van btw verlaging
ZZP Nederland is blij met deze ontwikkeling die kleine zelfstandigen in het zadel kan helpen en houden. Volgens Johan Marrink van ZZP Nederland werkt de maatregel ook al in het onderhoud van oudere huizen. Marrink: “Veel particulieren willen best iemand inhuren als het betaalbaar gemaakt kan worden. ZZP’ers zijn hierbij uitstek geschikt voor, ze kennen weinig overheadkosten en kunnen daardoor voor een acceptabele prijs vakwerk leveren. Stimulerende maatregelen werken daarbij extra positief.”

Marrink ziet de maatregel graag uitgebreid voor meer particulier werk: “ op dit moment geldt het lagere tarief alleen voor schilderwerk aan oudere huizen, waarom zou de maatregel niet uitgebreid kunnen worden naar onderhoudswerk? Veel woningbezitters kunnen op dit moment hun huis niet verkopen omdat kopers geen hypotheek kunnen bemachtigen en blijven in hun huidige woning. Die willen ze graag opknappen en ZZP’ers in de bouwsector willen graag hun werkterrein verleggen van nieuwbouw naar verbouw. Hierbij zou een tijdelijke BTW verlaging een enorme verbetering bewerkstelligen.”
 

Deel deze pagina: