Overheid zelf veroorzaakt en gedoogt ZZP schijnconstructies

Stichting ZZP Nederland

Overheid zelf veroorzaker ZZP schijnconstructies

De overheid is de grote aanstichter en gedoger van schijnconstructies en wil nu ZZP'ers daarvoor laten bloeden. De overheid heeft jarenlang iedereen die het maar wilde horen gestimuleerd om zelfstandig te worden en wil dit nu afbreken zonder over de gevolgen na te denken. Dat stelt Stichting ZZP Nederland naar aanleiding van de commotie die is ontstaan over schijnzelfstandigheid.

Draaideurconstructies bij grote bedrijven als PostNL zijn goedgekeurd door de Belastingdienst terwijl men duidelijk weet dat dit schijnconstructies zijn. Het meest recente voorbeeld is TNT Express, die heeft aangekondigd om 130 werknemers te ontslaan om vervolgens hetzelfde werk uit te besteden aan ZZP’ers, die dan met wurgcontracten tegen dumptarieven de winstmarge van het bedrijf moeten verhogen.

Ook bij de overheid zijn veel ZZP'ers jarenlang werkzaam op dezelfde werkplek via bemiddeling door dure tussenpersonen. Dit is het ultieme voorbeeld van een schijnconstructie. Hoe kun je als overheid nu gaan bestrijden wat je zelf hebt veroorzaakt? Ook overheidsinstantie UWV duwt werklozen graag het diepe in door ze te stimuleren zelfstandig te worden. Nu men beseft dat schijnconstructies leiden tot belastingontduiking, pakt men niet de bemiddelaars aan, maar laat men de ZZP’ers bloeden door ze de ondernemersfaciliteiten af te nemen. Deze maatregelen treffen ook de overgrote meerderheid van de echte zelfstandig ondernemers die Stichting ZZP Nederland vertegenwoordigt.

De commotie is ontstaan naar aanleiding van  antwoorden van minister Asscher (SZW), staatssecretaris Van Rijn (VWS) en staatssecretaris Wiebes van Financiën op Kamervragen over ZZP’ers in de zorg.  De drie bewindslieden spreken over schijnconstructies die negatieve gevolgen hebben voor de overheidsfinanciën. Daar wordt krachtig tegen opgetreden aldus de brief.

Geld innen is de enige drijfveer van de overheid
Hieruit blijkt duidelijk dat het de overheid niet gaat om de positie van zelfstandigen, maar dat de overheid alleen maar de schatkist wil aanvullen. Daarbij kan men blijkbaar niet de gevolgen van deze acties overzien. De aangekondigde strenge maatregelen zullen er niet toe leiden dat bedrijven weer personeel in dienst gaan nemen. Dat betekent dat de huidige groep ZZP'ers, die het hoofd boven water proberen te houden in plaats van een uitkering te ontvangen, naar de bijstand zal moeten. Dat betekent een trieste ervaring voor de goedwillende ZZP'ers en een extra aanslag op de overheidsbegroting.

Overheid wil niet meewerken aan een oplossing
Stichting ZZP Nederland is al minstens twee jaar met de overheid in gesprek om een oplossing te bedenken voor het probleem van de schijnconstructies. Tot nu toe is dit een teleurstelling, de overheid is niet bereid te luisteren en constructief mee te denken aan oplossingen. In plaats daarvan wil men uitsluitend handhaven. Stichting ZZP Nederland heeft aangegeven dat er een betere intake bij de Kamer van Koophandel moet komen om zodoende "aan de poort" schijnconstructies aan het licht te brengen. Hiertoe is het inschrijfgeld bij de Kamer van Koophandel al wel ingesteld maar van een intakegesprek kan geen enkele sprake zijn zegt de overheid.

Het is triest dat de overheid die zelf schijnconstructies gedoogt nu met maatregelen komt die uitsluitend de ZZP’ers treffen. Dit terwijl de bedrijven die deze schijnconstructies gebruiken om werk uit te laten voeren tegen een lager tarief buiten schot blijven.

Oproep aan Asscher en Wiebes
Stichting ZZP Nederland doet een dringende oproep aan minister Asscher en staatsecretaris Wiebes om in een persoonlijk gesprek onze standpunten en oplossingen aan te horen. Het kan en mag niet zo zijn dat een groep van 800.000 hardwerkende mensen in hun bestaan bedreigd worden door een falend beleid van de overheid.

Deel deze pagina: