Politie Flevoland geeft raad aan ondernemers

Politie Flevoland

Een overval gaat je niet in je koude kleren zitten. Politie Flevoland neemt dat zeer serieus en heeft in beide districten een overvallenteam opgericht. In District Noord zijn er in de afgelopen twee jaar in totaal 27 overvallen gepleegd waarvan 19 overvallen zijn opgelost. Een hoog oplossingspercentage, maar het jaar 2007 is nog niet ten einde. De politie adviseert ondernemers, personeel en bezoekers om scherp en alert te blijven.

In 2006 werden er in district Noord 15 overvallen gepleegd. Die vonden plaats in supermarkten, een aantal tankstations, een pizzeria, enkele winkels en een woning. In 2007 zijn er tot nu 13 overvallen geweest. Hierbij ging het om een café's, een videotheek, een sauna, een paar banken en wederom een woning.

Gelukkig heeft de recherche een groot deel van de zaken al opgelost en is nog steeds bezig met een aantal onderzoeken. Maar dit is niet alleen de verantwoordelijkheid van de politie, we verwachten dat ook de ondernemers hun verantwoordelijkheid nemen. Daarom heeft de politie een aantal dringende tips opgesteld.

Tips voor bedrijven:
- In de praktijk is gebleken dat camerabeelden enorm helpen bij het oplossen van deze ernstige misdrijven. Zorg er echter wel voor dat de camera goed beelden opneemt en opslaat en dat het personeel weet hoe het werkt. Heeft u nog geen camerabewaking schaf die dan aan, want het heeft een preventieve werking en verhoogt de pakkans;
- Laat personeel niet alleen werken omdat ze dan kwetsbaarder zijn;
- Stort geld niet op vastgezette tijden omdat criminelen gebruik kunnen maken van dat patroon;
- Wees scherp op afwijkend gedrag en meldt vreemde zaken bij de politie op telefoonnummer 0900-8844. Bent u getuige van een overval bel dan altijd 112!;
- Instrueer het personeel (bijv. cursus omgaan met agressie)
- Leer het personeel om te gaan met de beveiligingsmiddelen.

Mocht u toch slachtoffer worden van een overval:
- Ga niet de held uithangen. Denk aan uw eigen en andermans veiligheid;
- Geef uw ogen en oren goed de kost;
- Let op uiterlijk (bijzonderheden bijv tatoeages, piercings) en kleding;
- Noteer kentekens van de vervoersmiddelen;
- Luister goed naar de spraak;
- De overvaller is vaak net zo gestresst als u, dus blijf rustig!


Deel deze pagina: