PvdA reageert op commotie schrappen arbeidskorting ZZP'ers

ZZP Nederland

PvdA reageert op kritiek door ZZP’ers

Na de commotie die is ontstaan door de berichtgeving over het schrappen van de arbeidskorting voor Zelfstandigen Zonder Personeel heeft Mei Li Vos ( PvdA) gereageerd. Volgens mevrouw Vos valt het allemaal best mee, want veel zelfstandigen hoeven helemaal geen belasting te betalen. Met name de arbeidskorting, zelfstandigenaftrek, MKB winstvrijstelling en soms ook nog startersaftrek zorgen voor een hoger inkomen voor de zelfstandige ten opzichte van mensen in loondienst. Dat vindt de PvdA onrechtvaardig. Volgens de PvdA moet iedereen iets inleveren.

Dat kan bij de zelfstandigen (alle eenmanszaken)  door de arbeidskorting te schrappen. Volgens Vos is dit voor de zelfstandige een dubbele aftrek want zelfstandigen kunnen kosten voor gereedschap, laptop en materialen al aftrekken als bedrijfskosten. Werknemers kunnen dat niet en volgens Vos is daarvoor de arbeidskosten bedoeld. ZZP’ers zijn niet zielig en kunnen ook een bijdrage leveren. Tevens denkt de PvdA dat door het afschaffen van de arbeidskorting ook de meest effectieve manier is om een halt te roepen aan de toename van schijnzelfstandigen.

Reactie Stichting ZZP Nederland

We zijn blij dat de PvdA reageert op de ontstane commotie. De reactie van Mei Li Vos getuigt van durf en inzet voor de idealen van de PvdA. Dat we allemaal iets moeten gaan inleveren valt niet aan te ontkomen. Dat is de keiharde realiteit voor iedereen. Tegelijkertijd geeft de reactie helaas aan dat het schrappen van de arbeidskorting voor zelfstandigen nergens op gebaseerd is. Kosten die zelfstandigen al kunnen aftrekken hebben niets met de arbeidskorting te maken. Gereedschap, materialen en laptop zijn inderdaad als bedrijfskosten aftrekbaar, maar werknemers hoeven deze kosten ook niet te maken. Het bedrijf waar ze werken voorziet werknemers van gereedschappen, materialen en een vergoeding voor een laptop die zakelijk gebruikt wordt.

Tevens zou de PvdA moeten beseffen dat de vrijstelling voor arbeidskosten vooral belangrijk is voor mensen met een laag inkomen. Een bedrag van €1600,- is voor iedereen een fiks bedrag, maar voor zowel werknemers als zelfstandigen met een laag inkomen is dit een substantieel bedrag!

Dat het schrappen van de arbeidskorting gebruikt gaat worden voor andere belastingmaatregelen voor zelfstandigen is een voorbarige stelling. Daar ligt ook bij de PvdA nog geen enkel plan voor. Ook het argument dat daardoor schijnzelfstandigen uitgebannen worden is nergens op gestoeld. Als je ZZP’ers gelijk wilt behandelen als werknemers dan moet je ze terug in loondienst nemen. Ons devies is dat je eerst nieuwe plannen moet maken voordat je aankondigt dat je zelfstandigen met een laag inkomen €1600,- afhandig gaat maken.

Stichting ZZP Nederland wil graag met iedere partij meedenken over oplossingen zoals schijnzelfstandigen en oneigenlijk gebruik van belastingvoordeel, maar dan moet dat wel op feiten zijn en niet op oneigenlijke argumenten. 

Deel deze pagina: