Rabobank beschouwt zzp’ers als concurrent werknemers

RaboResearch
Voorzitter Maarten Post
Voorzitter Maarten Post

ZZP Nederland bestrijdt deze foute beeldvorming

In het Themabericht van Raboresearch d.d. 27 augustus over de achterblijvende loonontwikkeling van werknemers, wordt over zzp’ers gezegd, dat zij op prijs concurreren met werknemers, waardoor vakbonden hun onderhandelingsmacht zijn kwijtgeraakt. Stichting ZZP Nederland beschouwt deze foute beeldvorming als de zoveelste poging om zelfstandige ondernemers in een kwaad daglicht te stellen.

Jammer dat nu ook de Rabobank zich gedraagt als een cao-knuffelaar

Cao-knuffelaars

Voorzitter Maarten Post zegt, dat zelfstandigen hun eigen zaken op hun eigen manier regelen. “Jammer dat nu ook de Rabobank zich gedraagt als een cao-knuffelaar van de oude arbeidsmarkt en daarom moeten hardwerkende ondernemers het maar weer eens ontgelden”.

Organiseren

Volgens ZZP Nederland is de moderne arbeidsmarkt niet gebaat bij het verketteren van zzp’ers en de voortdurende oneigenlijke vergelijking van ondernemers met werknemers. Als werknemers (vast en flex) een betere onderhandelingspositie wensen tegenover hun werkgever, kunnen ze zich maar beter organiseren, maar daar ontbreekt het steeds meer aan. Dat is de reden dat de vakbonden geen vuist meer kunnen maken.” Blijkbaar is het gemakkelijker om maar steeds met een beschuldigende vinger te wijzen naar zelfstandige ondernemers, die voor eigen rekening en risico zelf voor hun inkomen zorgen”, zegt Post.

Bedreiging

Het imago van zzp’ers heeft nog steeds te lijden onder dit soort tendentieuze berichtgeving. De doorgaande groei van het aantal zelfstandigen wordt door vertegenwoordigers van de oude polder steeds meer ervaren als een bedreiging van het bestaande werknemersmodel. Daarin lijkt geen plaats voor zelfstandigen, die hun eigen zaken willen regelen. Liever probeert men met de rug naar de toekomst zelfstandigen het leven zo zuur mogelijk te maken. Dat maakt het noodzakelijk, dat zelfstandigen (hoewel het niet in hun aard ligt) zich meer gaan organiseren. ZZP Nederland staat voor de belangen van zelfstandige ondernemers, in de wetenschap dat zelfstandigen belangrijk zijn voor de kleinschalige economie, die Nederland zo hard nodig heeft.

Deel deze pagina: