Reactie ZZP Nederland op uitspraken Mei Li Vos (3)

Stichting ZZP Nederland

PvdA Tweede Kamerlid Mei Li Vos houdt zich in de Tweede Kamer bezig met het politieke dossier over zelfstandigen. Freelance politiek journalist Peter Schavemaker sprak uitgebreid met haar. Het volledige interview vindt u hier.
Maarten Post, voorzitter van Stichting ZZP Nederland reageert op de uitspraken van Mei Li Vos in een zevendelige serie die elke vrijdag geplaatst zal worden. Hieronder leest u de derde stelling en het commentaar hierop van Mei Li Vos en Maarten Post.

De Stelling: “Zelfstandigen moeten ook gewoon belasting betalen” 

Mei Li Vos:
Is het plan om de zelfstandigenaftrek in 5 jaar af te bouwen gunstig of ongunstig voor de zzp-er? 
“Dat hangt ervan af wat er voor in de plaats komt. Dat is de grote vraag.” “We zouden goed moeten kijken wat we fiscaal moeten stimuleren. Is dat de zelfstandigheid, de risiconeming, het winst maken of innovaties? Mijn voorstel is om de komende maanden te kijken waar het accent zou moeten liggen bij het zelfstandig ondernemerschap.” 

In uw artikel in Trouw (27 november 2012) zegt u dat zzp-ers ‘niet zo moeten piepen’ als ze fiscaal worden aangeslagen maar, net als iedere werkende, ook belasting moeten betalen om zo bij te dragen aan het sociale stelsel.
“Dat iedereen belasting moet betalen is misschien geen leuke boodschap, maar er is een aantal zzp-ers dat zeer weinig of geen belasting betaalt, dat was nooit de bedoeling van de verschillende maatregelen. Dat ze minder belasting betalen is wel terecht vind ik, omdat ze meer risico’s nemen.” 

Stichting ZZP Nederland:
De fiscale faciliteiten voor zzp’ers zijn bedoeld om het ondernemerschap te stimuleren. In de afgelopen periode is dat steeds het kabinetsbeleid geweest. Tegelijkertijd werden uitkeringsgerechtigden door uitkeringsinstanties gestimuleerd om zelfstandig ondernemer te worden. De uitkeringskosten namen af, maar de belastinginkomsten namen niet evenredig toe en men krabbelt nu terug: men vindt dat er teveel zzp’ers zijn. 

Stichting ZZP Nederland heeft al in 2011 een voorstel gelanceerd om de zelfstandigenaftrek op te laten gaan in een evenredig hogere MKB Winstvrijstelling, waarbij het urencriterium overbodig zou zijn. Het is wrang om te moeten vaststellen, dat het kabinet in de aangekondigde maatregel met betrekking tot de zelfstandigenaftrek blijkbaar de krenten uit de pap wil pikken. De zzp’er gaat er op achteruit, niet omdat hij als burger ook mee moet bezuinigen, maar omdat hij als zzp’er  de broekriem nog eens extra moet aanhalen.

Deel deze pagina: