Reactie ZZP Nederland op uitspraken van Mei Li Vos interview

Stichting ZZP Nederland

PvdA Tweede Kamerlid Mei Li Vos houdt zich in de Tweede Kamer bezig met het politieke dossier over zelfstandigen. Freelance politiek journalist Peter Schavemaker sprak uitgebreid met haar. Het volledige interview vindt u hier.
Maarten Post, voorzitter van Stichting ZZP Nederland reageert op de uitspraken van Mei Li Vos in een zevendelige serie die elke vrijdag geplaatst zal worden. Hieronder leest u de eerste stelling en het commentaar hierop van Mei Li Vos en Maarten Post.

Mei Li Vos: ‘De branche organisaties zouden veel meer initiatieven moeten tonen in het zzp-debat’

 “Ik zou het mooi vinden wanneer alle zelfstandigen organisaties het gezamenlijk over een aantal basale dingen eens zouden zijn, zoals de discussie rond pensioenen en arbeidsongeschiktheid. Er lijkt elke keer een patstelling, de ene organisatie is voor meer collectiviteit, de andere tegen. Mijn oproep is: kom hier samen uit. Dat zou helpen.”

“Als je pretendeert dat je de zelfstandigen vertegenwoordigt, dat doen veel zelfstandigen organisaties, dan is het wel van belang dat de achterban is gepeild en je met concrete standpunten de discussie voert. De branche organisaties zouden veel meer initiatieven moeten tonen in het zzp-debat.”

Reactie Stichting ZZP Nederland:

Wij hebben als grootste onafhankelijke belangenorganisatie voor zzp’ers veelvuldig initiatief genomen richting politieke partijen en ministeries door knelpunten te signaleren en ook oplossingen aan te dragen. Zo pleiten wij  reeds enkele jaren voor vrijwillige aansluiting van zelfstandigen bij de bedrijfstakpensioenfondsen.  Wij dienen een voorstel in om in het beroepsgoederenvervoer de vergunningsplicht voor zelfstandigen aan te passen, zodat zzp’ers meer ruimte krijgen om hun beroep uit te oefenen.

In 2012 organiseerde Stichting ZZP Nederland twee keer een debat met Kamerleden om belangrijke zaken zoals pensioen, arbeidsongeschiktheid en de VAR-Procedure politiek bespreekbaar te maken. Binnenkort zullen wij  zelf een Zelfstandigenfonds in het leven roepen, met een tijdelijke inkomensvoorziening bij arbeidsongeschiktheid.

Samen met de andere drie ZZP-organisaties hebben wij een alternatief ontwikkeld voor de huidige VAR-Procedure, omdat de door het ministerie ontwikkelde VAR-Webmodule eerder een verslechtering vormt, dan een verbetering. 

Deel deze pagina: