Nieuws

Regelen inlenersaansprakelijkheid voorkomt claims bij UWV

Volgens Henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten, voorkomt een wettelijke regeling over inlenersaansprakelijkheid claims van gedupeerde Oost Europese werknemers bij het UWV.

Van der Kolk: `Het is te gek voor woorden dat werkgevers die met malafide uitzendbureaus in zee gaan, die goedkoop uit willen zijn, er niet op aangesproken kunnen worden wanneer de uitzendkrachten niet volgens de CAO en zelfs niet volgens de Wet op het Minimumloon betaald worden. Het is de maatschappij, middels het UWV, die vervolgens voor deze kosten opdraait'. Van der Kolk doet deze uitspraken op zijn weblog naar aanleiding van het kamerdebat donderdag 19 april en het faillissement van uitzendbureau Gregor.

Vanmiddag nog verklaarde de Rechtbank in Den Bosch het malafide Uitzendbureau Gregor uit Schijndel failliet. Tientallen Poolse uitzendkrachten hebben samen nog zo'n 100.000 euro tegoed van Gregor.
Het betreft loon, vakantiedagen en -geld en reserveringen. Nu draait het UWV op voor de betaling van het achterstallig loon en vakantiegeld. Gregor leverde Poolse werknemers aan diverse bedrijven in Zuidoost- en Midden-Brabant.

FNV Bondgenoten vindt dat inleners in alle gevallen aansprakelijk moeten worden gesteld voor uitzendbureaus die zich niet aan de regels houden. Er zijn ruim voldoende uitzendbureaus die zich wel aan de regels houden. Als inleners dat niet doen en vooral goedkoop uit willen zijn, moeten ze ook maar de rekening betalen als het fout gaat en dat niet afwentelen op het UWV.

Morgen wordt in de Tweede Kamer gesproken over de brief van Minister Donner over het openstellen van de grenzen voor werknemers uit de MOE-landen. Van der Kolk zegt op zijn weblog goede hoop te hebben dat onder aanvoering van PvdA en Groen Links Minister Donner stevig ondervraagd wordt over inlenersaansprakelijkheid en dat de tewerkstellingsvergunning pas afgeschaft wordt, als de inlenersaansprakelijkheid geregeld is.

Bron
FNV Bondgenoten
Geplaatst op 19 april 2007