Ruim helft werknemers wil parttime werken

MSN Nieuws

Meer dan de helft (57 procent) van de werknemers in Nederland wil graag in deeltijd werken. Maar in de praktijk is slechts een kwart van de werkenden parttimer. Dat blijkt uit de Randstad Werkmonitor van oktober, waarvoor ruim achthonderd werkenden zijn ondervraagd.

Voor het onderzoek is voor parttime werk uitgegaan van minimaal 24 en maximaal 34 uur per week. Bij mannen is de kloof tussen wens en werkelijkheid nog groter: 42 procent van de mannen wil minder dan 35 uur werken, slechts 13 procent doet het. Ook chefs en afdelingshoofden kunnen best een dag in de week thuis blijven, zeggen vier op de tien managers. Toch krijgen in sommige organisaties mensen met een hogere functie minder gemakkelijk toestemming minder te gaan werken dan mensen met een lagere functie.

Van de werkenden vindt 10 procent dat op dit moment de balans tussen werk en privé zoek is, blijkt uit het onderzoek. Volgens een op de vijf geeft de werkgever onvoldoende ruimte om een goede balans na te streven. Ruim 40 procent vindt het ook een taak van de werkgever om personeelsleden actief te steunen bij het vinden van een goede balans. Maar veel werknemers die parttime willen werken, kaarten dit niet aan bij de baas. Ook zien veel werkenden ervan af minder te gaan werken als zij daartoe de kans krijgen. Zij zien op tegen het lagere salaris en zijn bang voor een negatieve beeldvorming. Zij hebben het gevoel dat zij minder ambitieus en minder collegiaal worden gevonden.

Werknemers geven aan dat zij een betere relatie hebben met collega's die fulltime werken dan met parttimers. Ook vinden zij dat mensen met een volledige baan beter in staat zijn hun werk te plannen. Lang niet alle werknemers weten dat een bedrijf deeltijdwerk in principe moet toestaan. Vier op de tien weten het niet en een vijfde heeft er hoogstens wel eens van gehoord.

Deel deze pagina: