Rutte wijst verplichtingen voor ZZP'ers af

ZZP Nederland

Premier Rutte wijst plan werkgevers voor verplichte verzekeringen ZZP’ers af

Premier Mark Rutte heeft weinig vertrouwen in het plan dat werkgeversorganisatie AWVN onlangs presenteerde. In het plan werd gepleit voor verplichte verzekeringen voor ZZP’ers op het gebied van arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en een verplichte pensioenvoorziening.

Rutte zei in de Eerste Kamer dat ZZP’ers niet moeten worden gedwongen in iets wat ze niet willen: ‘je moet oppassen mensen tegen hun zin gelukkig te maken”. Rutte bedoelde daarmee dat het merendeel van de ZZP’ers absoluut tegen verplichte verzekeringen is. Veruit de meeste ZZP’ers hebben bewust gekozen om in hun eigen inkomen te voorzien en daarvoor ook zelf het risico te willen lopen en niet kiezen voor een loondienstverband. Rutte zei tevens dat het voorstel van de AWVN leidt tot een versobering van de voorzieningen van de mensen in loondienst.

68% ZZP’ers is tegen verplichte verzekering

Bij Stichting ZZP Nederland wijst een poll onder de 35.000 aangesloten zelfstandigen in dezelfde richting. 68% is tegen iedere vorm van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering terwijl 30% wel een verplichte verzekering wil, mits dat tegen een lage prijs aangeboden wordt.

AWVN wil meer werknemers als zelfstandige stimuleren

Gastschrijfster Hester Jansen schrijft in haar column op ZZP Nederland: “het kernprobleem is dat werkgevers het, onder druk van de internationale concurrentie, steeds moeilijker vinden “om vast personeel in dienst te houden en hen basiszekerheden te blijven verschaffen.” Met andere woorden, werkgevers willen flexibilisering van de arbeidsmarkt. Ze willen makkelijker mensen kunnen aannemen en ontslaan. De visie van de AWVN is de omgekeerde wereld: door flexibele krachten óók (dure) zekerheden in de maag te splitsen hopen ze makkelijker van hun vaste werknemers af te kunnen komen.

Poll nog niet ingevuld?

Heeft u de poll nog niet ingevuld, dat kan alsnog, rechtsboven kunt u stemmen....

Deel deze pagina: