SER presenteert sigaar uit eigen doos

ZZP Nederland

SER presenteert sigaar uit eigen doos met ZZP Vertegenwoordiging

SER wil ZZP’ers in de raad opnemen, zo koppen enkele kranten. Dat lijkt een goede ontwikkeling na een eerder negatief advies aan minister Donner om de Sociaal Economische Raad uit te breiden met een ZZP vertegenwoordiging. Echter, onlangs nam de Tweede Kamer een motie aan waarin werd aangedrongen om ZZP’ers ook in de SER te laten deelnemen.

Hierop heeft de SER hun mening blijkbaar aangepast, doch dit blijkt een sigaar uit eigen doos te zijn. Daar waar de raad zegt dat ZZP’ers vertegenwoordigt moeten zijn in hun adviesorgaan blijken deze zetels te moeten komen uit hun eigen traditionele partners: de vakbonden en de werkgeversorganisaties. Zo blijft alles bij het oude en lijkt men toch te voldoen aan de wens van de Tweede Kamer.

Volgens ZZP Nederland kan en mag men niet om een grote groep zelfstandigen heen draaien. Het betreft hier ca 750.000 mensen die zich over het algemeen niet vertegenwoordigd voelen door de vanouds bekende bolwerken zoals vakbonden FNV, CNV en werkgeversorganisaties MKB Nederland en VNO/NCW.

Niet voor niets groeien ZZP organisaties tegen de verdrukking van de grote organisaties in. ZZP Nederland verdubbelde bijvoorbeeld in een jaar tijd het aantal aangesloten zelfstandigen naar 10.000. Hiermee vormen zij samen met PZP de grootste onafhankelijke vertegenwoordigers van kleine zelfstandigen. Het is juist de uitdrukkelijke wens van deze zelfstandigen om afscheid te nemen van grote organisaties die geen enkele binding hebben met kleine zelfstandigen.
 

Deel deze pagina: