Slecht verzekerde ZZP’ers geldt niet alleen voor zorgverzekering

ZZP Nederland/FD

Slecht verzekerd ZZP’ers geldt niet alleen voor zorg

ZZP’ers in Amsterdam slecht verzekerd kopt het Financiële Dagblad op 19 oktober. Ca een derde van de Amsterdamse ZZP’ers heeft geen zorgverzekering en ook geen financiële buffer opgebouwd. Dit blijkt uit een onderzoek van de Gemeente Amsterdam onder zelfstandigen. Verder is ca 75% van de zelfstandigen in Amsterdam niet verzekerd voor een uitkering bij arbeidsongeschiktheid en heeft 80% geen pensioen geregeld. Ook zou uit het onderzoek blijken dat veel zelfstandigen geen buffer meer hebben om moeilijke tijden op te vangen. Hierop heeft PvdA wethouder Gehrels aan de bel getrokken om aandacht te krijgen voor deze kwetsbare groep.

ZZP Nederland, belangenbehartiger voor 13.000 zelfstandigen, is niet echt verbaasd over deze cijfers. Volgens Johan Marrink, directeur van ZZP Nederland is een groot deel van de ZZP’ers in Nederland slecht dan wel onvoldoende verzekerd. Marrink: ‘Dat een deel ook geen zorgverzekering heeft vinden we zonder meer zorgwekkend. Blijkbaar is een verplichte zorgverzekering gemakkelijk te ontlopen. Ik weet dat in Amsterdam veel zelfstandigen vanuit de bijstand gestart zijn met een eigen bedrijf. Dat deze mensen geen buffer hebben vinden we daarom niet vreemd. Hoewel we de begeleiding van Dienst Eigen Werk in Amsterdam zonder meer een goede stap vinden zouden de instanties meer aandacht moeten besteden aan dit soort zaken. Vanuit ZZP Nederland besteden we veel aandacht aan het onverzekerd zijn van zelfstandigen.’

Collectieve Zorgverzekering
Volgens ZZP Nederland is ondernemen niet zonder risico, maar sommige risico’ zijn voor zelfstandigen zonder buffer niet te overzien. Een zorgverzekering is niet alleen verplicht maar ook onmisbaar. Daarom heeft ZZP Nederland voor zelfstandigen een collectieve overeenkomst gemaakt met zorgverzekeraar Menzis, waardoor men in ieder geval een fikse besparing heeft.

 

Deel deze pagina: