Slovenië: kansrijke (niche) markten

Nederlandse ambassade te Ljubljana

Het Sloveense ministerie van Economische Zaken heeft hoge ambities om het klimaat voor ondernemerschap en innovatie sterk te verbeteren. Met zijn 2 miljoen inwoners kan het kleine Slovenië niet concurreren op het gebied van intensieve landbouw en/of massaproductie. Slovenië moet het meer hebben van kwaliteitsproducten en nichemarkten. De regering wil de Sloveense export diversifiëren en uitbreiden door middel van een betere informatievoorziening en ondersteuning. Met behulp van de structuurfondsen wil men de technologische ontwikkeling in bedrijven stimuleren. Er is venture kapitaal beschikbaar voor startende bedrijven.

Ondanks zijn kleinschaligheid heeft Slovenië genoeg interessante markten die kansen bieden voor het Nederlandse mkb. Hierbij wordt rekening gehouden met het achterland, de Balkan, vanwege de geografische ligging, de taalkennis en de uitgebreide, oude netwerken. Slovenië kan dienen als hub naar de Balkan. Het belang van Slovenië voor Nederland is vooral gelegen in (kleinschalige) hightechsamenwerkingsprojecten, zoals voedsel, medische apparatuur, farmaceutische producten, energie, design industry, eco- en gezondheidstoerisme.

Het Nederlandse ministerie van Economische Zaken kent vijf sectoren waarin de innovatieve kracht van het Nederlands bedrijfsleven een belangrijke component is. Dit zijn HightechSystemen & -Materialen, Water, Food & Flowers, Life Sciences & Gezondheid en Chemie. Daarnaast zijn er drie sectoren die in internationaal opzicht grote kansen bieden: Energie, Infrastructuur en Creatieve industrie. De Nederlandse ambassade geeft in bijgevoegd document een korte schets van de stand van zaken in deze sectoren in Slovenië en geeft hierbij aan wat de kansen voor Nederlandse bedrijven zijn. 


Deel deze pagina: