Sociaal Economische Raad heeft geen behoefte aan ZZP'ers

SER - ZZP Nederland

SER: overleg met 700.000 ZZP’ers onnodig
ZZP’ers in het SER overleg is onnodig vinden de traditionele werkgevers- en werknemersorganisaties. Dit staat in een adviesrapport dat is opgesteld door dezelfde traditionele organisaties. Minister-president Balkenende heeft onlangs aangedrongen om ZZP organisaties meer te betrekken bij overleg. Vervolgens heeft Minister Donner de SER om advies gevraagd en de raad heeft uiteraard een negatief advies gegeven. Volgens de heersende partijen in het SER overleg zijn ZZP’ers al vertegenwoordigd door koepelorganisaties zoals VNO NCW, MKB Nederland en de vakbonden.

Treaditionele indeling SER:
Werknemersorganisaties: FNV 8 zetels, CNV 2 zetels en MHP 1 zetel.
Ondernemers: VNO-NCW 7 zetels, MKB-Nederland 3 zetels, LTO Nederland 1 zetel.
 

Preken voor eigen parochie
ZZP Nederland is van mening dat het door minister Donner gevraagde advies een voorspelbare uitkomst geeft. De traditionele koepelorganisaties hebben weinig tot geen betrokkenheid bij kleine zelfstandigen en dat is wederzijds. Het feit dat vrijwel geen enkele kleine zelfstandige rechtstreeks is aangesloten bij de grote werkgeversorganisaties maar bij ZZP organisaties staat garant voor het negatieve advies.

Tijd voor erkenning ZZP'er en besef overheid van belang zelfstandigen
Volgens Johan Marrink van ZZP nederland wordt het tijd dat de overheid gaat beseffen dat er inmiddels 700.000 ZZP'ers werkzaam zijn en daarmee een belangrijke groep vormt. Marrink: "Het zou goed zijn als Minister Donner eens in gesprek ging met partijen die ZZP’ers vertegenwoordigen in plaats van te overleggen met organisaties die iedere betrokkenheid met kleine zelfstandigen al lang verloren zijn en de nieuwe ZZP organisaties als concurrent zien."

700.000 zelfstandigen zonder personeel
Met de ca 700.000 zelfstandigen zonder personeel gaat een behoorlijk economisch belang gepaard. In alle vakken wordt als ZZP'er gewerkt, een groot gedeelte werkt in dienstverlening en adviserende beroepen., ook de bouw en technieksector is sterk vertegenwoordigd.

Veelal betreft het hier hardwerkende mensen die gewoon zelfstandig willen werken zonder poeha. Met deze stap naar zelfstandig zijn geven deze mensen hun jarenlang betaalde zekerheid op. Mensen die willen starten vanuit een veilige uitkeringssituatie moeten gewaardeerd worden, maar stuiten veelal op een oerwoud van regels waardoor het vaak op tegenwerking lijkt.

Zo mogen chauffeurs van de overheid niet rijden als zelfstandige voor transportondernemingen omdat de traditionele vakbonden bang zouden zijn voor Poolse chauffeurs.  Een ander mooi voorbeeld is de zorgsector. De zorgsector gaat gebukt onder een tekorty aan personeel, maar krijgen ZZP'ers in de zorg alleen maar tegenwerking en lastige controles door de overheid.

ZZP Organisaties zoals ZZP Nederland (bijna 10.000 ZZP’ers) groeien in een rap tempo. Mensen sluiten zich aan bij ZZP Nederland omdat men op zoek is naar herkenning en een visie die gericht is op kleine zelfstandigen in plaats van belangenbehartiging uitsluitend voor grote ondernemingen.
 

Deel deze pagina: