Socialistische Partij noemt ZZP’ers Proletarische Zwerfarbeiders

ZZP Nederland

Ulenbelt van Socialistische Partij noemt ZZP’ers Zwerfarbeiders

Den Haag 17-04-08 | De Socialistische Partij noemt het werk wat ZZP’ers uitvoeren “zwerfarbeid tegen te lage tarieven”. Daarmee zouden ZZP’ers valse concurrentie uitvoeren tegen mensen in loondienst. Dit verklaarde dhr. Paul Ulenbelt van de SP, die tegelijkertijd ook nog even de vloer wilde aanvegen met bemiddelingsbureaus. In een zin scheerde hij alle bemiddelingsbureaus over één kam met de opmerking dat dit “moderne koppelbazen zijn die niet zo moeten zeuren”. ZZP’ers zijn volgens Ulenbelt aan het proletariseren.

Mooi dat je als Kamerlid ook eens iets mag zeggen, maar dhr. Ulenbelt gaat daarmee wel erg kort door de bocht. Zeker met zijn opmerking dat het waanzinwekkend is dat de PvdA en de VVD voorstander zijn van schijnzelfstandigheid. Jammer dat je als kamerlid zonder enig onderscheid te maken zo maar een hardwerkende groep mensen afschildert als profiteurs die niets anders doen dan hun sociale plicht te ontduiken…

Reactie van dhr. Ulenbelt (SP):
"Ik heb ZZP'ers geen zwerfarbeiders genoemd. De auteur heeft de woorden uit zijn verband gerukt. Ik heb juist mensen die ondernemen geprezen. Dat doe ik altijd. Waar ik op wees was dat mensen in de zelfstandigheid worden gedwongen (Bouw, thuiszorg) en vervolgens het zelfde werk doen zonder opbouw van pensioen en zonder verzekering tegen arbeidsongeschiktheid. Dat heb ik zwerfarbeid genoemd. De nuance die gevraagd wordt, had ik al toegepast. Uw berichtgeving is in deze onjuist"

Paul Ulenbelt SP Tweede kamerlid

Deel deze pagina: