Spijkenisse bestrijdt fraude met uitkeringen succesvol

Gemeente Spijkenisse

Het Regionaal Opsporingsteam Sociale Recherche (ROTS), dat is ondergebracht bij de gemeente Spijkenisse blijkt een succesvol instrument in de fraudebestrijding. In 2006 heeft het ROTS-team ruim 830.000 euro aan fraude met bijstandsuitkeringen in de dertien samenwerkende gemeenten opgespoord.
Hiervoor zijn de afgelopen anderhalf jaar zo’n 250 meldingen onderzocht. Door deze onderzoeken werden uitkeringen beëindigd en aanvragen voor een uitkering afgewezen. Buiten de terugvordering van de fraudebedragen levert dit de gemeenten een besparing op van ruim 1,6 miljoen euro aan uitkeringen.

Wethouder Hanneke Hamerslag, verantwoordelijk voor het ROTS, is trots op de goede resultaten. “De bijstand is bedoeld voor mensen die het nodig hebben. Doordat de dertien gemeenten de handen ineen hebben geslagen, zijn we nu beter in staat het kaf van het koren te scheiden. Wie onterecht een bijstandsuitkering ontvangt valt op een gegeven moment door de mand. Fraude loont niet’, aldus de wethouder.

Zwart werken
De meeste meldingen gingen over het samenwonen van mensen met een bijstandsuitkering, wat niet was opgegeven aan de sociale dienst. Ook hadden veel meldingen betrekking op niet opgegeven verdiensten (zwart werken) en op een onjuiste adresopgaven (postadressen).

Klikken en bestanden vergelijken
De meldingen zijn zowel afkomstig van overheidsinstellingen als van derden. Door het koppelen van bestanden aan de uitkeringsadministratie, bijvoorbeeld van de Belastingdienst, de UWV, de Rijksdienst voor het wegverkeer en de Kamer van Koophandel, komen mogelijke fraudesituaties steeds vaker aan het licht. Ook signalen van omwonenden en bekenden over het vermoeden van fraude worden onderzocht. Uitkeringsfraudeurs worden steeds vaker opgespoord en vervolgd. Het Regionaal Opsporingsteam heeft in 2006 in 21 gevallen aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie.

Het ROTS werd officieel per 1 januari 2005 opgericht. Het ROTS is een samenwerkingsverband tussen Spijkenisse, Albrandswaard, Barendrecht, Bernisse, Brielle, Dirksland, Goedereede, Hellevoetsluis, Middelharnis, Oostflakkee, Ridderkerk, Rozenburg en Westvoorne. Spijkenisse treedt op als werkgever van de inmiddels zeven sociaal rechercheurs.

Het Regionaal OpsporingsTeam Sociale Recherche is tijdens kantooruren voor tips en meldingen van bijstandsfraude in de dertien deelnemende gemeenten telefonisch bereikbaar op tel : (0181) 696 704.

Deel deze pagina: