Startende ondernemers zijn onnodig bang voor onzekerheid

ZZP Nederland

Volgens de Ondernemerschapsbarometer van de Kamer van Koophandel overweegt 45% van de Nederlanders wel eens om een eigen bedrijf te beginnen, het merendeel van deze denkers zal nooit een eigen bedrijf starten. Veelgenoemde reden om niet te starten is de onzekerheid, het risico en de tijd dat een eigen bedrijf kost. Op zich begrijpelijk, want een eigen bedrijf starten houdt je dag en nacht bezig. Ook de financiering van een eigen bedrijf is voor veel aspirant-ondernemers een te hoge drempel evenals het hebben van een goede baan.

ZZP ers hebben vrijwel geen kapitaal nodig
Voor startende ondernemers die als zelfstandige zonder personeel (ZZP) of als Freelancer willen starten ligt dat duidelijk anders. Veelal zijn dat mensen met een behoorlijke ervaring in hun vak, specialisten dus en daaraan is een schreeuwend gebrek in Nederland. Ook de financiering van het eigen bedrijf is dan eigenlijk geen probleem. Vaak heeft men niet meer nodig dan wat gereedschap. De startende ZZP er werkt vaak vanuit huis en heeft dus geen kapitaal nodig om zich te vestigen. Naar schatting telt Nederland minstens 700.000 zelfstandigen zonder personeel.

Verzekeringen vaak slecht geregeld bij zelfstandigen
Waar veel ZZP ers en Freelancers wel tegen aanlopen is de onzekerheid in geval van ziekte of een ongeluk. Veel ZZP ers zijn inmiddels aangesloten bij organisaties zoals ZZP Nederland die voor de aangeslotenen een goed alternatief voor een arbeidsongeschiktheidverzekering heeft geregeld. Ook komt ZZP nederland binnenkort met een collectieve rechtsbijstandverzekering voor aangeslotenen.

ZZP Nederland
ZZP Nederland is een organisatie die zich niet richt op een bepaalde beroepsgroep maar op voorlichting en dienstverlening aan de ZZP er en Freelancer in het algemeen. Op de website www.zzp-nederland.nl kan de startende ZZP er alle informatie vinden over het opstarten van een bedrijf. Honderden artikelen helpen de startende ondernemer (gratis) op weg. Wil men gebruik maken van collectieve voordelen zoals de vastelastenverzekering, een collectieve zorgverzekering en andere voordelen dan dient men zich aan te sluiten. Aansluiten kost in tegenstelling tot vakbonden en andere ondernemersorganisaties slechts 15 Euro per kalenderjaar.

ZZP Nederland is in 2006 opgericht uit ontevredenheid over de voorlichting van de grote bestaande organisaties. Volgens Johan Marrink van ZZP Nederland spreken die organisaties niet de taal van de kleine ondernemer, sterker nog: ZZP Nederland wordt regelmatig gebeld door die organisaties met vragen over ZZP. Inmiddels is de website een veel geraadpleegde informatiebron met honderden artikelen en meer dan 1 miljoen bekeken pagina's.

Om aan de groeiende vraag van allochtone ondernemers tegemoet te komen heeft ZZP Nederland plannen om de website te gaan vertalen in bijvoorbeeld het Turks, dit om starters het zo duidelijk mogelijk te maken.

Ook de Belastingdienst maakt het startende ondernemers niet eenvoudig met voorlichting. Vaak wordt ZZP Nederland gebeld door ZZP ers én opdrachtgevers met vragen over bijvoorbeeld de VAR Verklaring waar veel onduidelijkheid over heerst. Volgens ZZP Nederland moet de VAR verklaring op zijn minst vereenvoudigd worden en misschien wel helemaal afgeschaft

Deel deze pagina: