Startende ZZP ers en freelancers kunnen gemakkelijker geld lenen

Ministerie SZW

Startende zelfstandige ondernemers, ZZP ers en freelancers kunnen gemakkelijker lenen bij banken
Banken kunnen uitkeringsgerechtigden die hun eigen bedrijf willen beginnen makkelijker aan een lening helpen. Hierover is vanmiddag op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een overeenkomst ondertekend met vertegenwoordigers van ABN-AMRO, Rabobank Nederland , Fortis bank en de kredietbanken Friesland en Rotterdam.

De overeenkomst maakt het voor de banken eenvoudiger om mee te doen aan een proef die in Leeuwarden, Lelystad en Rotterdam wordt gehouden om uitkeringsgerechtigden met een borgstelling van de overheid aan een starterskrediet te helpen. De proef, die op initiatief van staatssecretaris Aboutaleb wordt gehouden, is op 1 juli van start gegaan.

Overheid stelt zich garant
De rijksoverheid stelt zich in deze proef voor 80% van het geleende bedrag garant, op voorwaarde dat het bedrijfsplan is goedgekeurd door Senter Novem, een dienst van het ministerie van Economische Zaken.
Banken die de overeenkomst hebben ondertekend hoeven niet meer voor elk krediet dat zij verstrekken een aparte afspraak te maken met de overheid over de garantstelling. Zij kunnen kredieten verstrekken 31 500 euro. De proef zal een jaar duren. Voor die periode is maximaal 6 miljoen euro beschikbaar. De eerste kredieten zijn inmiddels verstrekt.

Deel deze pagina: