Nieuws

Strafblad voor ZZP'ers na onterechte fraudebeschuldiging

Na excuses blijft strafblad over voor zzp'ers

Enkele jaren geleden was er een ware heksenjacht op zzp’ers die volgens UWV fraude zouden hebben gepleegd. Na vele commissies, onbegrip en ellende zijn veel zzp’ers vrijgesproken van de fraude, maar nu hebben ze wel een strafblad en moeten ze zelf naar de Hoge Raad stappen om de fraude van hun strafblad te krijgen.

Wat was er aan de hand?
Kleine zelfstandigen die vanuit een WW-uitkering voor zichzelf waren begonnen gaven bij de belastingdienst hun gewerkte uren op inclusief de niet declarabele uren (reistijd, administratie etc.), terwijl ze bij het UWV alleen de declarabele uren opgaven. Voor de belastingdienst zijn die uren van belang voor het eventueel mogen toepassen van de ondernemersaftrek, voor het UWV zijn de uren van belang om te bekijken hoeveel uren de uitkering gekort moet worden.

UWV was van mening dat de ondernemers moedwillig fraude pleegde door te weinig uren op te geven. Echter, hen was nooit verteld dat ze alle uren op moesten geven aan UWV. UWV vond dat de voorlichting wel goed was en dat ze dus geld tegoed hadden van de ondernemers die met een WW-uitkering een bedrijf waren gestart.

Commissies
Veel ondernemers kregen dan ook boetes en terugbetalingen opgelegd van vele duizenden euro’s. Deze ondernemers hebben op hun beurt rechtszaken aangespannen om te bewijzen dat de voorlichting van UWV niet deugde. Op verzoek van de Tweede Kamer heeft de minister destijds twee herzieningscommissies ingesteld: de commissie Vreeman en de commissie Asscher - Vonk. Commissie Vreeman kreeg 1906 herzieningsverzoeken. 947 (49,7%) hiervan zijn (gedeeltelijk) toegewezen. Deze toewijzingen betekenden een bedrag van 5,2 miljoen euro. Asscher-Vonk kreeg 551 zaken te behandelen (bezwaren en adviezen in hoger beroep). Hiervan is 52% (gedeeltelijk) toegewezen. Deze toewijzingen betekenden een bedrag van 3,4 miljoen euro.

Resultaat
Inmiddels heeft Staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma excuses aangeboden aan de ten onrechte van fraude verdachte ondernemers. Maar daarmee is een nare bijsmaak niet weggepoetst. Ook blijft er nog een wrang feit over. De groep ondernemers die na de herzieningsprocedure door UWV in het gelijk zijn gesteld, maar daarnaast wel veroordeeld zijn, door de strafrechter onterecht een vermelding in het strafregister hebben gekregen met alle gevolgen van dien. Om deze vermelding ongedaan te maken, moet de ondernemer opnieuw naar de strafrechter.

Bron
Stichting ZZP Nederland
Geplaatst op 22 november 2012