Tros Radar over zzp veroorzaakt veel verontwaardiging

zorg

Politiek gaat zich inzetten voor ZZP

Maandag 24 februari was Stichting ZZP Nederland in Tros Radar om aandacht te vragen voor ZZP'ers in de zorgsector. Zoals gemeld zijn er grote problemen ontstaan in de zorgsector omdat de belastingdienst sinds oktober 2013 weigert om zelfstandigen een VAR-WUO te verstrekken. Zonder deze VAR-Verklaring is het praktisch onmogelijk om te werken als zelfstandige omdat opdrachtgevers en bemiddelaars geen zelfstandigen durven in te huren. Hierop heeft Stichting ZZP Nederland Tros Radar gevraagd aandacht te besteden aan het acute probleem. De uitzending heeft een storm van verontwaardiging veroorzaakt bij zelfstandigen, politiek en patiënten.

Schrijnende situatie

Tweede Kamerlid Mei Li Vos (PvdA) deelde in de uitzending de zorgen van Stichting ZZP Nederland. “Dit is een schrijnende situatie waar zo snel mogelijk een oplossing voor moet komen”. Volgens mevrouw Vos is er voldoende draagvlak in de Tweede Kamer om te zorgen voor een snelle, tijdelijke oplossing. “Het parlement is de baas in Nederland” voegde Vos nog toe aan haar reactie.

Gesprek Tweede Kamerleden

Naar aanleiding van een door Stichting ZZP Nederland geschreven notitie heeft  op 20 februari een gesprek met diverse Kamerleden, belangenbehartigers en zorgorganisaties in Den Haag plaatsgevonden. Tijdens dit gesprek hebben wij aandacht gevraagd voor het acute probleem en gepleit voor een directe terugdraaiing van de ingetrokken VAR-Verklaringen. Vervolgens heeft Stichting ZZP Nederland aangedrongen om samen te zoeken naar een oplossing voor de langere termijn. Inmiddels heeft D66 hierover Kamervragen gesteld en de SP heeft hierop aanvullende vragen gestuurd naar de nieuwe staatssecretaris.

Mevrouw Vos heeft toegezegd om de zaak zoveel mogelijk te bespoedigen, daar zijn we blij mee. Stichting ZZP Nederland zal de ontwikkelingen op de voet blijven volgen en bij vertraging opnieuw aan de bel trekken bij Kamerleden. Ondertussen werken we met andere organisaties aan een permanente regeling die zorgt voor transparantie in bemiddeling waarbij de gehele sector gebaat is.

Achtergrondinformatie

Stichting ZZP Nederland werkt al lang aan een oplossing voor dit probleem. Er is protest aangetekend bij de Belastingdienst er is een gesprek geweest met de Belastingdienst maar men weigert mee te werken aan een oplossing. Vervolgens hebben we het ministerie van Financiën in een gesprek gevraagd om samen naar een oplossing te zoeken en ook de toenmalig staatssecretaris Weekers was niet voornemens iets aan het probleem te doen.

Stichting ZZP Nederland heeft voorlopig afgezien van een rechtszaak tegen de Belastingdienst omdat een gewonnen procedure ongetwijfeld opgevolgd wordt door een hoger beroep en daarna nog eens cassatie bij de Hoge Raad. Dat hebben we gezien bij de diverse gewonnen rechtszaken over btw in de zorgsector. Ook hier zijn de rechtszaken gewonnen door ZZP Nederland, maar nu loopt een cassatie bij de Hoge Raad, uitspraak gaat nog minstens 9 maanden kosten. Blijkbaar wil de Belastingdienst tijd rekken ten koste van de ZZP'ers…

Deel deze pagina: