Nieuws

Tweede Kamer neemt wet Acquisitiefraude aan, meer bescherming ZZP'ers

Reageren

Tweede Kamer neemt wet Acquisitiefraude aan waardoor ZZP'ers beschermd worden tegen malafide colporteurs

De Tweede Kamer heeft een voorstel tot het opstellen van een wet die acquisitiefraude strafbaar maakt unaniem aangenomen. Dat is een goede stap in de richting voor veel ZZP’ers. Het voorstel is een initiatief van Sharon Gesthuizen (SP) en Foort van Oosten (VVD).

Afbeelding
Met name startende ZZP’ers hebben veel last van spooknota’s die zij nietsvermoedend betalen of ondertekenen. Veelal gaat het om contracten die onder valse voorwendselen worden aangeboden door malafide ondernemingen. Overeenkomsten die op misleidende wijze tot stand zijn gekomen moeten op eenvoudige wijze vernietigd worden. Volgens VVD’er van Oosten moet acquisitiefraude strafbaar worden, veelal gebeurt de fraude of misleidingen door malafide ondernemingen die lijken op georganiseerde bendes.

Stichting ZZP Nederland is blij dat deze misstanden nu eindelijk eens goed aangepakt worden door de politiek. Het voorstel is inmiddels per maart 2016 ingegaan.

Diverse vormen van misleiding en acquisitiefraude
De bedrijven die gespecialiseerd zijn in misleiding bedienen zich van diverse methoden zoals spooknota’s, telefonische acquisitie, opdrachtbevestigingen via mail, huisbezoek etc.  De advertentieverkopers zijn zeer gehaaide personen met veel listige trucs om u een handtekening te ontfutselen, of om telefonisch een 'ja' op een verdraaide vraag te krijgen. Veelal neemt men telefoongesprekken op en monteert deze waardoor het lijkt of u volmondig ja heeft gezegd tegen een waardeloze aanbieding.

Enkele tips ter voorkoming van ellende bij misleiding en acquisitiefraude

Meld u aan bij het bel-me-niet register, hierdoor zult u minder vaak gebeld worden door verkopers

Ga NOOIT een acquisitiegesprek aan waar u niet om gevraagd heeft

Zet NOOIT een handtekening

Stuur NOOIT iets terug, ook niet als het op een annulering lijkt

Lees ALTIJD de kleine lettertjes

Adverteer NOOIT bij een bedrijf dat u niet kent

Gooi een fax of mail met ongevraagde aanbiedingen direct weg

Denk gewoon nuchter na of u dit echt wilt en zeg NOOIT iets toe als u twijfelt


Fraudehelpdesk

Fraudehelpdesk heeft een overzicht op haar website staan met talloze voorbeelden van fraude en misleiding. Fleur van Eck van Fraudehelpdesk adviseert mensen die  in een conflict raken met bovengenoemde misleiding in ieder geval nooit te betalen. Van Eck: “Stuur in ieder geval een aangetekende brief dat u van mening bent dat u geen overeenkomst bent aangegaan. Veelal komt het nooit tot een rechtszaak en veelal gaat het om malafide bedrijven die onder veel en snel wisselende namen proberen ondernemers te misleiden.” Op de website van Fraudehelpdesk staan ook veel tips hoe u met deze misleidende bedrijven kunt omgaan.

Link: | Fraudehelpdesk |

Geplaatst op 5 februari 2015
0 Reacties Plaats een reactie
Reactie toevoegen

Log in bij ZZP Nederland om reacties te kunnen plaatsen.

Inloggen