Utrecht start Leerwerkproject Zelfstandig Klusondernemer

Gemeente Utrecht

Een goed initiatief om zelfstandig te worden wordt aangeboden in Utrecht.Op maandag 2 juni a.s. geven de gemeente Utrecht en de stichting Cocon de aftrap voor het leerwerkproject 'gecertificeerd allround klusondernemer'. Utrecht verwacht hiermee 15 klanten duurzaam aan het werk te krijgen.

Samen met UWV
Voor het leerwerkproject heeft de gemeente Utrecht 15 klanten uit haar bestand en dat van het UWV geselecteerd die op dit moment werkloos zijn. Zij krijgen de kans om direct uit de bijstand te komen, betaald te werken en gelijktijdig een opleiding tot zelfstandig klusondernemer te volgen. Wethouder Marka Spit van Sociale en Economische Zaken is enthousiast over het project: "Als je duurzaam aan de slag wil, is het belangrijk goede kwalificaties te hebben. Daar bieden wij nu de mogelijkheden voor. Er is veel behoefte aan goede vakmensen. Met een certificaat allround klusondernemer kun je volgens mij een goede boterham verdienen en ben je ook nog eens eigen baas."

Tweejarig leerwerktraject
Op maandag 2 juni opent wethouder Marka Spit de aftrapbijeenkomst van het leerwerkproject Zelfstandig Klusondernemer. Aan het eind van de bijeenkomst tekenen de 15 deelnemers hun arbeidscontract. Zij krijgen een tweejarig leerwerkproject met een arbeidscontract op basis van het wettelijke minimumloon aangeboden. Bij ROC Midden Nederland volgen ze een praktijkgerichte, duale opleiding waarbij zij lerend werken en werkend leren. In een speciale klushoek leren ze onder andere installatietechniek en stucen. Daarnaast werken ze bij werkleermeesters in een klusbedrijf.

Stimuleren zelfstandig ondernemerschap
Stichting Cocon is opgericht door De Combinatie Jeugdzorg ZO-Brabant, ROC Eindhoven en Chainworks. Met het leerwerkproject Zelfstandig Klusondernemer geven deze partners en de gemeente Utrecht invulling aan de door de overheid ingezette stimulering van zelfstandig ondernemerschap onder werkzoekenden. Voor de gemeente Utrecht is dit project een van de activiteiten om meer mensen uit de bijstand of uitkering aan het werk te helpen. Bij jongeren zijn met leerwerktrajecten goede ervaringen opgedaan afgelopen jaar. 75% van de deelnemers ging na afloop van zo'n traject weer naar school of kreeg een reguliere baan. Ook vanuit Bureau Zelfstandigen van de gemeente Utrecht worden klanten uit de bijstand gestimuleerd om een eigen bedrijf te starten via begeleiding en verstrekking van microkrediet.

U bent van harte welkom bij de aftrap van het project Zelfstandig Klusondernemer. Het programma ziet er als volgt uit:

14.00: Ontvangst
14.30: Opening door wethouder Marka Spit van de Gemeente Utrecht
14.35: Ton van der Bruggen namens stichting Cocon
14.40: Bernard Fransen namens ROC Midden Nederland
14.45: Hein Dorresteijn namens werkgeversvereniging 'Bundel'
15.00: Deelnemers tekenen hun arbeidscontract
15.30: Borrel

Locatie: ROC Nieuwegein, Harmonielaan 2, 3438 EB Nieuwegein.Deel deze pagina: