Uurtarieven ZZP’ers flink gedaald

Freelancematch.nl

Het gemiddelde uurtarief van een ZZP’ers in dienstverlenende beroepen is in het laatste jaar flink gedaald: van € 70,- naar € 49,- per uur. Met name beroepen zoals mobiele applicatiebouwers, grafisch ontwerpers, secretaresses en software ontwikkelaars hebben flink moeten inleveren op hun uurtarief. Vertalers hebben daarentegen een stijging in het uurtarief zien komen van 21%.

Dat concludeert Hoofdkraan.nl na een onderzoek onder 7000 freelancers. Ook regionaal zijn fikse verschillen waargenomen in de uurtarieven: zo is het uurtarief van een zelfstandige in Amsterdam bijna 50% hoger dan een zelfstandige in Groningen. Het gemiddelde uurtarief in de provincie Groningen staat op € 35,- tegenover € 62,- in 2010.

Stichting ZZP Nederland ziet de algemene prijsdaling als een marktwerking van de economie, maar maakt zich tegelijkertijd wel zorgen om de drastische verlaging. In andere beroepen is ook een daling van het tarief waarneembaar maar minder sterk dan in de dienstverlenende beroepen. Volgens Johan Marrink van ZZP Nederland werken veel zelfstandigen voor nog lagere bedragen. Technische beroepen, zorg, koeriers etc werken voor nog veel lagere tarieven. Ook de bouwsector staat flink onder druk. Met name de beroepen in de nieuwbouwsector kunnen nog steeds moeizaam aan opdrachten komen en dan vaak ook nog tegen een laag tarief. Daar zal naar verwachting in 2012 nog weinig verandering in komen. Voor 2013 wordt wel een opleving verwacht van de nieuwbouwsector.

Link: | download persbericht Hoofdkraan.nl met tarieven | 

Deel deze pagina: