UWV tart Tweede Kamer door Tarotleggen te vergoeden

De Telegraaf

De Tweede Kamer heft boor gereageerd nadat bekend is geworden dat uitkeringsinstantie UWV hopeloze gevallen naar cursussen stuurt waar tarotkaarten worden gelegd, horoscopen getrokken en 'zelfontwikkelingscursussen' worden aangeboden.

Er zijn zelfs cursussen op kosten van de gemeenschap 'communiceren met buitenaardse wezens, sterrenkijken en het omhelzen van bomen. Dat alles om de werkloze weer aan een baan te helpen.

Een aantal re-integratiebureaus heeft zich zelfs gespecialiseerd in de zweverij, zo blijkt uit onderzoek van De Volkskrant. Arbeidsongeschikten die weer moeten gaan werken, krijgen sinds 2004 een persoonlijk 're-integratieproject'.

Dat gezoek mag twee jaar en maximaal 5000 euro kosten. Vorig jaar zaten 42.500 werklozen in zo'n traject. Volgens het UWV zouden maar 'enkele tientallen' klanten tarotkaarten leggen. Er zijn nu al zo'n 2.000 (..) re-integratiebedrijven actief in ons land. De wildgroei is enorm, mede omdat er geen regels zijn. Een aantal van hen is op de zweeftoer.

PvdA'er Ton Heerts zegt tegen De Volkskrant dat sommige werkzoekenden worden geholpen 'met een cursus stenensjouwen, anderen door tarotkaarten'. 'Ik wil dat niet op voorhand belachelijk maken'.

Loopbaancoach Erica Groenendijk van het alternatieve bureau De Helende Cirkel legt tarot- en medicijnkaarten voor de werkzoekenden. 'Wie slecht scoort zal uiteindelijk moeten stoppen', zegt ze tegen De Volkskrant.

De krant citeert de 35-jarige werkloze Stefanie Geven die sinds mei regelmatig alternatieve therapie krijgt: 'Inmiddels heeft ze ontdekt dat drie dingen voor haar belangrijk zijn: koken, creativiteit en kinderen'.

Deel deze pagina: