Verlaging overdrachtbelasting biedt kansen voor ZZP’ers

ZZP Nederland

Verlaging overdrachtbelasting biedt kansen voor ZZP’ers

De verlaging van de overdrachtsbelasting biedt kansen voor Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP) in de bouwsector. Stichting ZZP Nederland is verheugd door de maatregel die ongetwijfeld beweging zal brengen in de vastgelopen huizenmarkt. Mensen zullen weer sneller gaan verhuizen, de nieuwbouw zal iets aantrekken en bij verhuizingen neemt het aantal verbouwingen weer toe.


De afgelopen twee jaar was voor de meeste ZZP’ers in de bouwsector geen florissante periode. Duizenden bouwvakkers hebben hun werkterrein verlegd van de nieuwbouw naar de particuliere verbouw. Mede geholpen door de tijdelijke verlaging van de BTW op het verbouwen van woningen ouder dan twee jaar, dat was al een flinke impuls. Nu de regeling afloopt op 1 oktober is de nieuwe maatregel een nieuwe welkome stimulans.

ZZP Bouwteams hebben meer kansen
Volgens Stichting ZZP Nederland hebben ZZP’ers betere kansen op de verbouwmarkt als zij gaan samenwerken als allround bouwteams. Particulieren die willen verbouwen hebben vaak moeite met het begeleiden van de totale verbouw en het bij elkaar vormen van vakmensen. ZZP’ers die samen een bouwteam vormen zoals een timmerman, stukadoor, installateur, schilder etc. kunnen de totale verbouw voor particulieren op deze manier succesvol aanbieden. Hiermee kunnen zij ook gemakkelijk de concurrentie aan met allround bouwbedrijven, het grote verschil is vaak dat de ZZP Bouwteams geen overheadkosten hebben en daardoor scherper kunnen offreren.

Maatregel is tijdelijk
Met de stimulerende maatregel van het kabinet wordt de overdrachtsbelasting tijdelijk verlaagd. Voor de periode van 15 juni 2011 tot 1 juli 2012 gaat het tarief van 6% naar 2%. Het moment van de juridische overdracht van de woning is daarbij bepalend. Hiermee bespaart de gemiddelde koper ca € 10.000,- De lagere overdrachtsbelasting is zowel gunstig voor starters op de woningmarkt - bijvoorbeeld huurders die een woning willen kopen - als voor doorstromers, omdat die hun oude woning gemakkelijker kunnen verkopen. In combinatie met het handhaven van de hypotheekrenteaftrek moet de verlaging van de overdrachtsbelasting leiden tot een impuls voor de woningmarkt.

Deel deze pagina: