Verwarring zzp'ers over minimumloon voor opdrachtnemers

Rijksoverheid

Geen minimumloon voor zzp'ers

Bij zzp’ers is verwarring ontstaan door een bericht van de rijksoverheid. De rijksoverheid kwam op 2 mei 2013 met het bericht dat opdrachtnemers ook het wettelijk minimumloon moeten verdienen.  Althans dat is de kern van het wetsvoorstel van minister Asscher van Sociale Zaken en werkgelegenheid.

Opdrachtovereenkomsten worden over het algemeen in verband gebracht met zelfstandig ondernemers en zzp’ers. Toch geldt de nieuwe regel niet voor de zzp’ers. Het wetsvoorstel is bedoeld om te voorkomen dat opdrachtgevers onder het wettelijk minimumloon gaan uitbetalen. Dit gebeurt regelmatig in de postmarkt en bij (dag)bladbezorgers.

De opdrachtovereenkomsten waar in het wetsvoorstel over gesproken wordt zijn van een andere orde dan de opdrachtovereenkomsten die zzp’ers sluiten met opdrachtgevers. Er is geen sprake van een arbeidscontract, maar de personen worden ook niet bestempeld als ondernemers, omdat ze niet aan de eisen van ondernemerschap voldoen zoals, meerdere opdrachtgevers, voldoende uren en omzet etc.

Eigen prijs bepalen
Het wetsvoorstel is dus niet bedoeld voor zzp’ers (ondernemers). Dat vindt ZZP Nederland terecht, want zzp’ers moeten over hun eigen tarieven onderhandelen. Daarbij hoort het minimumloon niet.

|Wetsvoorstel Asscher | | Wanneer ben je ondernemer voor de Belastingdienst |

 

Deel deze pagina: