Verzekeraars gebruiken provisieverbod om premies te verhogen

Stichting ZZP Nederland

Prijsstijging verzekeringen valt heel toevallig samen met invoering provisieverbod

Verzekeraars gebruiken het provisieverbod op complexe producten om de premie te kunnen verhogen zonder dat dit opvalt. Dat stelt Stichting ZZP Nederland naar aanleiding van de premieverhoging voor veel arbeidsongeschiktheidverzekeringen.

Sinds 1 januari van dit jaar mogen verzekeraars geen provisie meer betalen aan tussenpersonen voor het adviseren in financieel complexe producten. Dat betekent dat de provisie van ca 17,5% die de meeste verzekeraars hanteerden komt te vervallen. Tussenpersonen moeten nu hun advieskosten rechtstreeks aan de verzekerde berekenen. Dat zou moeten betekenen dat deze verzekeringen minstens 17,5% voordeliger worden. Echter nu het provisieverbod van kracht is verhogen de meeste verzekeraars hun premies met 10 tot 13%.

“Wij vinden het wel erg toevallig dat nu de premies stijgen” zegt Johan Marrink, directeur van de grootste ZZP-organisatie van Nederland. “Door het provisieverbod zouden de premies juist moeten dalen voor de verzekerde, het tegendeel is waar. Blijkbaar grijpen verzekeraars de nu kans aan om juist nu de premies te verhogen terwijl dit verdoezeld wordt door het provisieverbod. Bij het bedenken van het provisieverbod heeft de overheid alleen maar gekeken naar tussenpersonen en niet naar de verzekeringsmaatschappijen die nu hun kans schoon zien om de premie te verhogen”.

Ook de eisen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zijn onlangs aangescherpt waardoor adviseurs een zeer uitgebreide inventarisatie moeten maken voordat men een advies mag geven. In het verleden werden advieskosten veelal betaald door de provisie voor de adviseurs. Nu de provisie is vervallen kan de te verzekeren persoon een forse nota verwachten voor advieskosten. Bovendien zijn deze advieskosten vanaf 1 januari ook niet meer aftrekbaar als kosten.

Volgens Stichting ZZP Nederland zorgt de huidige ontwikkeling ervoor dat een arbeidsongeschiktheidverzekering voor veel zelfstandigen onbetaalbaar wordt. Marrink: “dat baart ons zorgen: de verzekeringsgraad onder zelfstandigen was al heel laag, het wordt alleen maar slechter. Wij verwachten dat veel verzekerden hun verzekering gaan beëindigen. Dat is met name voor ZZP’ers aan de onderkant van de markt erg gevaarlijk. Bij uitval kan men dan niet terugvallen op een inkomen en zal men al snel in moeilijkheden komen, wij voorzien hierdoor een toename van mensen die een beroep moeten doen op de Bijzondere Bijstand voor Zelfstandigen (BBZ).”

Deel deze pagina: