Vodafone storing treft ook ZZP’ers

Zelfstandigen erg afhankelijk van mobiele communicatie
De brand in de Rotterdamse netwerkcentrale van Vodafone zorgt voor veel overlast. Mensen kunnen niet telefoneren en mobiele datanetwerken liggen hierdoor ook plat. Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP) zijn voor een groot deel afhankelijk van hun mobiele bereikbaarheid en veelal is dit het enige contactpunt voor de zelfstandigen. De kans is redelijk dat ZZP’ers opdrachten mislopen als ze niet bereikbaar zijn. Vooral bij het leggen van nieuwe contacten is een telefoon van groot belang. Als een telefoon niet bereikbaar is door een storing of een “afgesloten” signaal geeft dan belt een potentiële klant al snel een volgende opdrachtnemer die op het lijstje staat.


Samenleving afhankelijk van mobiele communicatie
Het huidige probleem van Vodafone geeft weer eens aan hoezeer de samenleving afhankelijk is van mobiele communicatie. Overigens is Vodafone daar niet uniek in, ook andere providers laten het regelmatig afweten. Steeds meer worden zelfstandigen gehinderd door storingen in mobiel- en internetsystemen. Onlangs zorgde KPN nog voor grote opschudding doordat KPN mail dagenlang niet bereikbaar was. Voor webwinkels is een storing bij betaalsysteem iDEAL een even groot probleem. Regelmatig valt het systeem uit bij één of meer banken, waardoor de webwinkel niets meer kan verkopen. Providers reageren niet- nauwelijks op klachten van de ondernemers en een echte schaderegeling is ook nooit aanwezig.


Providers werken blijkbaar met fragiele systemen
Providers van datasystemen zouden meer moeten werken aan de veiligheid en de continuïteit van hun systemen. Daarbij kan gedacht worden aan een manier zoals ook de nutsvoorzieningen geregeld zijn. Een storing is daar al snel te lokaliseren en terug te brengen tot een klein deel dat niet werkt. Als een compleet landelijk netwerk zeer lange tijd niet bereikbaar is door een storing in één gebouw dan rijst al snel de vraag hoe stabiel een systeem is. 

Deel deze pagina: